86 δολοφονίες από την αρχή της χρονιάς σε νομό που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022, 04:35

Ογδόντα έξι άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς σε περιοχή της βορειοανατολικής Κολομβίας που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα και έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα από τα επίκεντρα της βίας στη χώρα των Άνδεων, ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο οι αρχές.

Ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο και ο υπουργός Εσωτερικών Ντανιέλ Παλάσιος συνεδρίασαν προχθές Σάββατο στην κοινότητα Τάμε, μια από τις εστίες της βίας στον νομό Αράουκα, περίπου 400 χλμ. βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Μπογκοτά, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Από τον Ιανουάριο, η Αράουκα έχει μετατραπεί σε θέατρο αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα σε μέλη δύο ένοπλων οργανώσεων, του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) και αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Συνολικά 86 ανθρωποκτονίες έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2022 στον νομό, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Παλάσιος.

Τα τέσσερα τελευταία θύματα εκτελέστηκαν ενώ κυκλοφορούσαν, οπλισμένα, με αυτοκίνητο που είχε πινακίδες Βενεζουέλας και ήταν μέλη των αποστατών, σύμφωνα με τον Παλάσιος.

Μέλη του ELN και αποστάτες των FARC συγκρούονται για τον έλεγχο παραμεθόριων περιοχών, που χωρίζει από τη Βενεζουέλα ο ποταμός Αράουκα και αποτελεί ζώνη όπου γίνεται εκτενώς λαθρεμπόριο, ενώ αποτελεί επίσης μέρος της οδού εξαγωγής ναρκωτικών που παράγονται στην Κολομβία, σύμφωνα με τις αρχές. Τα περισσότερα θύματα βρήκαν τον θάνατο σε κατά τα φαινόμενα στοχευμένες δολοφονίες.

Κάνοντας λόγο περί αποστολής «νέας» δύναμης ασφαλείας στον νομό, ο υπουργός Άμυνας Μολάνο επανέλαβε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Αράουκα έχει προέλευση τη Βενεζουέλα, τη σύγκρουση ανάμεσα στον ELN, που έχει συμμαχήσει με τη Segunda Marquetalia («Δεύτερη Μαρκετάλια», ομάδα αποστατών των FARC), με άλλους αποστάτες των FARC».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας (της Κολομβίας) έχουν περάσει στην επίθεση για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη ζώνη των συνόρων», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παλάσιος.

Περίπου 7.000 άνδρες έχουν αναπτυχθεί στον νομό για να «προστατεύσουν δραστηριότητες κεντρικής σημασίας και τους κυριότερους οδικούς άξονες», ενώ έχει ενταθεί η δράση της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Αράουκα είναι περιοχή όπου βρίσκονται πετρελαιοπηγές και ο στρατός έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις γύρω από τις εγκαταστάσεις του τομέα.

Οι επικεφαλής των δύο ομάδων, ο λεγόμενος «Παμπλίτο» του ELN και ο «Αντόνιο Μεδίνα» των αποστατών, έχουν επικηρυχθεί αντίστοιχα για ένα εκατομμύριο και 250.000 δολάρια.

Η περιοχή αποτελεί εδώ και δεκαετίες προπύργιο του ELN, που έχει ερείσματα στον πληθυσμό και επιβάλλει τον νόμο της σιωπής.

Λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την προστασία των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές της 13ης Μαρτίου, είπε ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών Παλάσιος.

Σύμφωνα με την Μπογκοτά, Κολομβιανοί αντάρτες, ιδίως ο ELN, έχουν βάσεις μετόπισθεν στη Βενεζουέλα, όπου έχουν υποστήριξη. Το Καράκας διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές.

Πορώδη σύνορα μήκους 2.200 χιλιομέτρων, όπου γίνεται λαθρεμπόριο κάθε λογής, χωρίζει τις δύο χώρες η ένταση ανάμεσα στις οποίες έχει κλιμακωθεί και οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις οποίες έχουν διακοπεί από το 2018.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει