Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων: Αποζημιώσεις παγετόπληκτων καλλιεργειών και στο προανθικό στάδιο από ΕΛΓΑ. Θερμές ευχαριστίες στη Ζ. Μακρή

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο  e-Volos.gr:

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων, κατόπιν πρωτοβουλίας, της υφυπουργού και Βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή, με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε πως πολλά από τα ζητήματα τα οποία είχαμε θίξει στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ με την ισχυρή υποστήριξη της κ. Μακρή, για τις παγετόπληκτες στο νομό καλλιέργειες, όχι μόνο εξετάσθηκαν σοβαρά από την ηγεσία του οργανισμού και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης αλλά συμπεριλήφθηκαν στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών από τον παγετό του περασμένου Φεβρουαρίου και Απριλίου.

Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη για όλο τον αγροτικό- καλλιεργητικό κόσμο του Πηλίου, η οποία αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του Συνεταιρισμού, που από την πρώτη στιγμή είχε ως αρωγό σε αυτή την προσπάθεια την υφυπουργό Παιδείας και Βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή, η οποία άμεσα και χωρίς δισταγμό μετέφερε το αίτημα αυτό τόσο στην διοίκηση του ΕΛΓΑ όσο και στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα, ήδη, από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και είχαν αρχίσει πλέον να γίνονται εμφανείς οι ζημιές από τη σφοδρή κακοκαιρία που είχε πλήξει την ελαιοκαλλιέργεια κυρίως στην περιοχή του Ν. Πηλίου αλλά και μετά την εμφάνιση του παγετού κατά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο, σε πολλές περιοχές του κεντρικού και ανατολικού Πηλίου που είχαν ως αποτέλεσμα εκτός από το πλήγμα στις ελαιοκαλλιέργειες και την ολοκληρωτική καταστροφή οπωροφόρων καλλιεργειών που βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο, η διοίκηση, του συνεταιρισμού, σε συνεργασία με την υφυπουργό είχαν ήδη ενημερώσει αναλυτικά με στοιχεία τόσο τον ΕΛΓΑ όσο και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Μάλιστα, για τις τελευταίες αυτές καλλιέργειες, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ενώ η ζημία ήταν εμφανής, για κάποιες μέρες, να μείνουν εκτός αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, όταν τέθηκε το θέμα αποζημίωσης και των καλλιεργειών αυτών τόσο η υφυπουργός όσο και ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύθηκαν πως θα υπήρχε ειδική νομοθετική ρύθμιση και για αυτή την κατηγορία των καλλιεργειών, δέσμευση η οποία υλοποιήθηκε, στο ακέραιο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, την κ. Μακρή, για το διαρκές ενδιαφέρον της και την άριστη συνεργασία της με τον Συνεταιρισμό μας που είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να ακουστούν τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας αλλά και να ικανοποιηθούν έμπρακτα και με ταχύτητα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο του Πηλίου. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Μακρή και για την σημαντική συνεισφορά της στη νομοθετική ρύθμιση της κατ’ εξαίρεση, εγκατάστασης βιομηχανικών, βιοτεχνικών και περιβαλλοντικών υποδομών, χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και φυσικά παραγόμενων προϊόντων, σύμφωνα με τους ισχύοντες και εφαρμοζόμενους όρους δόμησης που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ρύθμιση που εξασφαλίζει και ενθαρρύνει το Α.Σ. Πηλίου και Β. Σποράδων να συνεχίσει απρόσκοπτα την περαιτέρω υλοποίηση του αναπτυξιακού του σχεδιασμού. Ελπίζουμε και αναμένουμε στην συνέχιση αυτής της γόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας προς όφελος του συνεταιριστικού κινήματος και των αγροτών του Πηλίου.

Εκ μέρους του Α.Σ. Πηλίου και Β. Σποράδων

Ο Πρόεδρος Ο Οικ. Διευθυντής

Θωμάς Δάμτσας Α. Ψοφογιώργος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει