Αλ. Μεϊκόπουλος: Ενώνουμε και φέτος την φωνή μας και τιμούμε όλες εκείνες τις γυναίκες…

Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ενώνουμε και φέτος την φωνή μας και τιμούμε όλες εκείνες τις γυναίκες που τέτοια μέρα το 1857 ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εκμετάλλευσή τους και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Εμπνεόμαστε από τον αγώνα των εργαζόμενων γυναικών της Νέας Υόρκης που σχεδόν 160 χρόνια πριν τόλμησαν και μας έδειξαν τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, την πορεία προς την γυναικεία απελευθέρωση και χειραφέτηση.

Τόσα χρόνια μετά, παρ’ όλο που το γυναικείο κίνημα κατάφερε να βελτιώσει την θέση της γυναίκας, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες και εντάσσοντας τα δικαιώματά της στην πολιτική ατζέντα, υπήρξαν φορές που λίγο έλλειψε να ξεχαστούν οι κατακτήσεις που με αγώνες και θυσίες κέρδισαν οι γυναίκες.

Παρά το νομικό πλέγμα που αποτελεί σημαντικό δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες, δεν εξαλείφθηκαν όλες οι διακρίσεις εις βάρος τους. Η οικονομική και κοινωνική κρίση μεγέθυνε τις ανισότητες και η πρόοδος προς την ισοτιμία των φύλων επιβραδύνθηκε σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Ο αγώνας όμως για την ουσιαστική ισότητα των φύλων συνεχίζεται και αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Προς ενίσχυση του σημαντικού έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιου κυβερνητικού μηχανισμού για την πάταξη των έμφυλων ανισοτήτων που δίνει καθημερινές μάχες για την προστασία της γυναικείας αξιοπρέπειας και προσωπικότητας, κατατέθηκε ήδη στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στη αρμόδια Διαρκή Επιτροπή σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια εμβληματική ημέρα για τις γυναίκες, αποτελώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Η 8η Μαρτίου δεν είναι ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για εκείνες τις εργάτριες που τόλμησαν να διεκδικήσουν όσα τους ανήκαν. Είναι ημέρα προβληματισμού και απολογισμού της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την ισότητα των φύλων σε όλο τον κόσμο, ημέρα σκέψης και δράσης.

Η σύγχρονη γυναίκα, εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχος, μετανάστρια σηκώνοντας το μεγάλο βάρος του πολλαπλού της ρόλου συμβάλλει αδιάκοπα στην κοινωνική και οικονομική ζωή και συνεχίζει να πρωτοπορεί στον αγώνα για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευημερίας. Αυτή την γυναίκα τιμούμε σήμερα που δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο ρόλο της ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη. Και συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και δράσεις την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των αγώνων της έως την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει