Αλ. Τσίπρας: Διαβατήριο για την καθαρή έξοδο η υπεραπόδοση της οικονομίας

Τη βεβαιότητα ότι χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η χώρα θα πετύχει «την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Συμφωνήσαμε ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα, γιατί πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και θα ξαναγίνει – μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια – μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, «το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, μίας υπεραπόδοσης που εξέπληξε τους εταίρους μας και έπαιξε ρόλο στο να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κομισιόν για τη καθοριστική συμβολή του, χάρη στην οποία, όπως παρατήρησε, «είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα πέτυχε να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, να εξυγειάνει τα δημόσια οικονομικά της, αλλά και να προχωρήσει σε πλειάδα δομικών μεταρρυθμίσεων, που «αποτελούν το εχέγγυο ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις δυσκολίες».

Σημείωσε ωστόσο, ότι «αποκατάσταση της κανονικότητας» δεν σημαίνει επανάληψη των λαθών και των συμπεριφορών που οδήγσαν στην κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι οι δομικές αλλαγές πρέπει να βαθύνουν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Αυτό που χρειάζεται έιναι μία σταθερή προοτπική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, συνέχισε αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, που όπως είπε, αποτελεί ένα νέο κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο, πυλώνας του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει