Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: «Να στηριχθεί πραγματικά ο αγροτικός τομέας, χωρίς άλλη καθυστέρηση»
Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Το σημαντικό πλήγμα που έχει υποστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) που πλήττει τη χώρα μας από τον προηγούμενο μήνα, ανέδειξε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, η περίοδος του εαρινού τριμήνου είναι για πολλά οπωροκηπευτικά φυτά, δέντρα και λαχανικά η βασική καλλιεργητική περίοδος την οποία αξιοποιούν οι αγρότες για την ενίσχυση της παραγωγής και του εισοδήματός τους.
Πλέον, ο δικαιολογημένος φόβος της μετακίνησης, όσο και αυτός της συνάθροισης των αγροτών που απαιτείται για τις αγροτικές δραστηριότητες, αποτελούν αρνητικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της παραγωγής.
Στον κατάλογο των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που θα επιδοτηθούν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις 20/03/2020 και στον κατάλογο που παρατίθεται στην ΥΑ (ΦΕΚ 949Β’/21.3.2020) και καθορίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 και θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, δεν περιλαμβάνονται οι αγροτικές δραστηριότητες, ενώ σύμφωνα με το Βουλευτή καμία σχετική πρωτοβουλία ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος δεν έχει ακόμα αναληφθεί από την κυβέρνηση.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε πως η πρακτική δυσκολία που παρουσιάζει η καλλιέργεια λόγω των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού και η συνακόλουθη οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν αγρότες και παραγωγοί θα έχει εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα και όσο και στην ποιότητα της παραγωγής, ενώ και μετά το πέρας της πανδημίας, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθεί αναγκαστικά η χώρα σε εισαγωγές επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία με περαιτέρω έξοδα ή ακόμα και ελλείψεις οπωροκηπευτικών προϊόντων, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν απόθεμα τροφίμων απαγορεύοντας τις εξαγωγές βασικών προϊόντων.
Ο Βουλευτής ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει άμεσα, ώστε να ενταχθούν οι αγροτικές δραστηριότητες στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και να υπαχθούν οι αγρότες σε καθεστώς επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, αναστολής πληρωμών δόσεων δανείων, οφειλών και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα και μέχρι να ξεπεραστεί η δυσχερής αυτή κατάσταση.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19)
Η περίοδος του εαρινού τριμήνου είναι για πολλά οπωροκηπευτικά φυτά, δέντρα και λαχανικά η βασική καλλιεργητική περίοδος την οποία αξιοποιούν οι αγρότες για την ενίσχυση της παραγωγής και του εισοδήματός τους.
Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) που πλήττει τη χώρα μας από τον προηγούμενο μήνα έχει επηρεάσει σημαντικά την καλλιεργητική δραστηριότητα, καθώς τόσο ο φόβος της μετακίνησης, όσο και αυτός της συνάθροισης των αγροτών αποτελούν αρνητικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της παραγωγής.
Στον κατάλογο των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που θα επιδοτηθούν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στις 20/03/2020 και στον κατάλογο που παρατίθεται στην ΥΑ (ΦΕΚ 949Β’/21.3.2020) και καθορίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 και θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, δεν περιλαμβάνονται οι αγροτικές δραστηριότητες και καμία σχετική πρωτοβουλία ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος δεν έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση.
Η πρακτική δυσκολία που παρουσιάζει η καλλιέργεια λόγω των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού και η συνακόλουθη οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν αγρότες και παραγωγοί θα έχει εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα και όσο και στην ποιότητα της παραγωγής.
Η έλλειψη επαρκούς εγχώριας παραγωγής θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να αναγκαστεί η χώρα σε εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία με περαιτέρω έξοδα.
Επειδή, η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) έχει επηρεάσει σημαντικά την καλλιεργητική δραστηριότητα στη χώρα.
Επειδή, ο φόβος μετακίνησης και συνάθροισης των αγροτών συμβάλουν αρνητικά στην ομαλή λειτουργία της παραγωγής.
Επειδή, η λήψη μέτρων ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί για κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δεν καλύπτει τις αγροτικές δραστηριότητες και τον πρωτογενή τομέα.
Επειδή, καμία σχετική πρωτοβουλία ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος δεν έχει αναληφθεί από την κυβέρνης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να ενταχθούν οι αγροτικές δραστηριότητες στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και να υπαχθούν οι αγρότες σε καθεστώς επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, αναστολής πληρωμών δόσεων δανείων, οφειλών και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα και μέχρι να ξεπεραστεί η δυσχερής αυτή κατάσταση;