Άμεση παύση στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ απαιτεί η Δωροθέα Κολυνδρίνη!

Κλήθηκαν στο Βόλο η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ο Δημόκριτος, από την Αντιπεριφερειάρχη

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Όλα τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές προϊόντων για καύση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ θα ζητήσει με έγγραφό της προς τη διοίκηση της εταιρείας η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, μετά από δημοσίευμα του «ΕΘΝΟΥΣ» που κάνει λόγο για «κόλαση γεμάτη ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το 2015 στην περιοχή της χωματερής της Φυλής, όπου θάβονται εδώ και δεκαετίες τα σκουπίδια ολόκληρης της Αττικής».

Η ΑΓΕΤ φέρεται να καίει RDF παρασκευασμένο στον ΧΥΤΑ της Φυλής και μέχρι να υπάρξει έλεγχος από τον Δημόκριτο, την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι κλήθηκαν άμεσα από την ίδια, απαιτήθηκε από την διοίκηση του εργοστασίου να σταματήσει κάθε διεργασία καύσης.

«Με αφορμή δημοσιεύματα, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σε σχέση με τη μεταφορά σκουπιδιών από το εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών που λειτουργεί μέσα στον ΧΥΤΑ Φυλής, στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, παρακαλείσθε όπως μεταβείτε στο εν λόγω εργοστάσιο στο Βόλο, προκειμένου να λάβετε δείγματα RDF και να εξετάσετε ενδεχόμενα ραδιενεργά στοιχεία αλλά και την τοξικότητα αυτών», αναφέρει σε επιστολή της προς τον Δημόκριτο και την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η Αντιπεριφερειάρχης, που σε δήλωσή της επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκδώσει ομόφωνες αποφάσεις για την παύση καύσης RDF στην ΑΓΕΤ.

Από την ΑΓΕΤ ζητήθηκε να σταματήσει άμεσα την καύση RDF, έως ότου διαλευκανθεί η όλη υπόθεση.

«Για πολλοστή όμως φορά, οφείλω να επαναλάβω πως τις άδειες καύσης υλικών στα εργοστάσια παρέχει ή ανακαλεί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οφείλουμε σαν Περιφερειακή Ενότητα να διενεργούμε ελέγχους και έχω διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους πως αυτοί οι έλεγχοι στο μέτρο των δυνατοτήτων που μας δίνει η Νομοθεσία είναι εξαντλητικοί και η ενημέρωση των πολιτών πάντα σε πραγματικό χρόνο.

Για μια ακόμη φορά θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι πολυεπίπεδοι για να διαπιστωθεί εάν στο RDF που μεταφέρεται στον Βόλο περιλαμβάνονται βιομηχανικά ή ιατρικά απόβλητα. Κάθε αναφορά, κάθε μελέτη, κάθε επιστημονική θέση, αξιοποιείται για να διευρύνουμε το μέτωπο των ελέγχων μας.

Αναμένουμε και τα στοιχεία εισαγωγών στο εργοστάσιο από τον ΧΥΤΑ της Φυλής και πιστεύουμε στην συνεργασία της διοίκησης του εργοστασίου.

Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί και πάνω από κάθε τι κυριαρχεί η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Καμία καχυποψία δεν πρέπει να σκιάζει τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών.

Όλοι γνωρίζουν πως για τα ζητήματα ελέγχου κάθε μορφής ρύπανσης δρομολογήσαμε ένα τοπικό σχέδιο, μέσα από συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα και το εφαρμόζουμε. Αυτό το σχέδιο και τις αρχές του το τηρούμε απαρέγκλιτα. Για μια ακόμη φορά, θα δοθούν αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει