Ανακοίνωση του Τομεακού Συμβουλίου Μαγνησίας της ΚΝΕ

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Διανύουμε μόλις τη δεύτερη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς και το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά κατέρρευσε παταγωδώς! Ήδη οι μαθητές του Βόλου βρίσκονται στην αρχή αγωνιστικών διεργασιών καθώς μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς διεκδικούν το αυτονόητο! Την πλήρη προστασία της υγείας τους και την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν για την απαράδεκτη κατάσταση των σχολείων.

Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολείων, αλλά δεν το έκανε, κοροϊδεύοντας μας πως όλα είναι έτοιμα. Αντίθετα, αξιοποίησε το χρόνο που είχε για να περάσει 4 νόμους που μετατρέπουν το σχολείο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. (Ελάχιστη Βάση εισαγωγής, τράπεζα θεμάτων, πολλαπλό βιβλίο, χορηγοί στα σχολεία). Τα σχολεία άνοιξαν στις ίδιες αίθουσες, στα ίδια κτίρια, στα ίδια προαύλια, με τον ίδιο -μπορεί και λιγότερο- αριθμό καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, αλλά με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών στοιβαγμένων σε κάθε τάξη. Στα περισσότερα σχολεία του Βόλου στοιβάζονται 24-25 μαθητές ανά τάξη ενώ στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας( μπορεί και το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Βόλου οι μαθητές μπορούν αν φτάσουν και τους 28!).

Την ίδια στιγμή που οι μαθητές βιώνουν αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει εκατομμύρια € για την ενίσχυση των στρατιωτικών- ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας(μια από αυτές τις βάσεις υπάρχει και στην πόλη του Βόλου), ενώ έχουμε παράδειγμα από την περιοχή μας για το πόσο γρήγορα μπορεί να χτιστεί ένα σχολείο. Στο Δαμάσι Τυρνάβου στη θέση που το σχολείο που κατεδαφίστηκε λόγω τους σεισμού ανεγέρθηκε σε μόλις 4 μήνες ένα ολοκαίνουργιο σχολείο(!).

Οι μαθητές και οι γονείς τους όμως εκτός από όλες αυτές τις δυσκολίες έχουν να αντιμετωπίσουν και την τρομοκρατία και τις απειλές των διευθυντών! Μάλιστα οι στοχοποιήσεις και οι απειλές δεν έχουν τελειωμό! Στοχοποιήθηκαν μάλιστα μαθητές και «πήγαν στο διευθυντή» γιατί συζητούσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους με τους συμμαθητές τους! Από πότε είναι παράνομο να συζητάμε με τους συμμαθητές μας για το πως θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για ένα ασφαλές σχολείο;

Αλήθεια, είναι νόμιμο εν μέσω πανδημίας και ενώ ισχύει η μειωμένη πληρότητα στα λεωφορεία, οι μαθητές να στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στο σχολείο με 100% πληρότητα; Είναι νόμιμο να στοιβάζονται 25 μαθητές σε 1 τάξη ενώ η σύσταση για «να τηρούμε τις αποστάσεις» είναι τα 2m;

Όλοι αυτοί λοιπόν που εγκαλούν τους μαθητές ότι πράττουν παρανομίες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μαθητών! Είναι αυτοί που θέλουν τους μαθητές με σκυμμένο κεφάλι, υποταγμένους σε ότι προστάζει η εκάστοτε κυβέρνηση χωρίς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην υγεία και τη μόρφωση! Οι μαθητές όμως τους χαλάνε τη σούπα και δεν κάθονται στα αυγά τους!

Αυτή η σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και ο αγώνας των μαθητών μπορεί και πρέπει να έχει διάρκεια, να δυναμώσει, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους μαθητές, να συναντηθεί με τον αγώνα των γονιών και εκπαιδευτικών για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει! Τώρα είναι η ώρα οι μαθητικοί αγώνες να δυναμώσουν μέσα από αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια που όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, θα βγουν μπροστά και θα οργανώσουν τον αγώνα των μαθητών για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία. Οι μαθητικοί αγώνες παράδειγμα, “ανάσα” αισιοδοξίας και ελπίδας.Η ΚΝΕ θα είναι όπως πάντα δίπλα στον δίκαιο αγώνα των μαθητών και τους καλούμε με ενότητα στη βάση των δίκαιων αιτημάτων τους, με συντονισμό όλο και περισσότερων σχολείων να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους! Θα είμαστε δίπλα σας!

Καλούμε κάθε μαθητή, μαθήτρια, γονιό και εκπαιδευτικό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να αγωνιστεί για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία! Για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει