ΑΡΘΡΟ Γιώργου Καλτσογιάννη: Ο δρόμος της Ιστορικής συναίνεσης των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού
ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Καλτσογιάννη, π. αντιπεριφερειάρχη, δικηγόρου
Πραγματικά πόσο διαφορετική θα ήταν η χώρα μας εάν ομονοούσαμε στα μεγάλα και σημαντικά εθνικά ζητήματα, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά ακόμη και στα στοιχειώδη της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Πόσο ποιο προηγμένη κοινωνία θα επιτυγχάναμε να έχουμε εάν στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση ρυθμίζονταν οριστικά ζητήματα ενεργειακά, περιβαλλοντικά, δημοσιονομικά και γενικά κάθε τι που απαιτείται για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της αειφόρου ανάπτυξης της χώρας.
Η πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους εκτός επικρατείας Έλληνες εκλογείς να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους και η ευρύτατη πλειοψηφία που εξασφαλίστηκε σε μία ιστορική συναίνεση των πολιτικών κομμάτων μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιτευχθεί αυτό είχε ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους επικεφαλείς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών συγκρότησε διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε τρεις φορές μέσα σε ένα διήμερο, προκειμένου να πετύχει μία καταρχήν Συμφωνία. Ενδεικτικά και μόνο επισημαίνω ότι ο Απόδημος Ελληνισμός στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 1.316.074, στον Καναδά σε 252.960, στη Γερμανία 370.000, στο Ηνωμένο Βασίλειο 212.000, στην Αυστραλία 375.703 κ.λ.π. Με τον πρόσφατο νόμο υπολογίζεται ότι πάνω από 400.000 Έλληνες του Εξωτερικού αποκτούν δυνατότητα ψήφου από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Μία δίκαιη και σωστά προετοιμασμένη νομοθετική πρωτοβουλία λοιπόν, γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολον σχεδόν των πολιτικών κομμάτων.
Μήπως θα πρέπει λοιπόν συντεταγμένα και μεθοδικά να ακολουθείται η ίδια διαδικασία σε όλα τα μεγάλα και σπουδαία νομοθετήματα και εάν είναι επίπονο, χρονοβόρο και δυσλειτουργικό, μήπως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα ικανών νομικών με διοικητική εμπειρία και γιατί όχι με πολιτική θητεία, προκειμένου να αναλάβει συντονιστικά καθήκοντα με στόχο την δημιουργία και ψήφιση δίκαιων νομοθετημάτων αποδεκτών από το σύνολον των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Εξακολουθώ να είμαι όχι απλά «ρομαντικός» αλλά αισιόδοξος και να αντιστέκομαι σε οιουδήποτε τύπου πολιτικής αλλοτρίωσης με μοναδικό στόχο την επίτευξη αποτελέσματος και την βέλτιστη υπηρεσία για το κοινό καλό.