ΑΡΘΡΟ του Γ. Μουλά για τον Χρήστο Σιγάλα: Ένα άδικο τέλος

ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Μουλά, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου

Έφυγε ένας καλός φίλος από τα παλιά ο Χρήστος Σιγάλας, ταλαιπωρημένος τα τελευταία χρόνια από άδικες δικαστικές διενέξεις. Ένας τίμιος άνθρωπος, «λαϊκό παιδί», που άφησε στο πέρασμα του άριστες αναμνήσεις στους φιλάθλους του Βόλου και στους συναδέλφους του στο Δήμο Βόλου.

Όσον αφορά την ποδοσφαιρική του καριέρα, αυτή ξεκίνησε από τις γειτονιές της Ανάληψης, συνεχίστηκε στα εφηβικά του Ολυμπιακού Βόλου και έπειτα στην πρώτη ομάδα, όπου καθιερώθηκε πολύ γρήγορα. Αν και κρέμασε τα παπούτσια του πολύ ενωρίς, λιγότερο από την ηλικία των τριάντα, εντούτοις, όλοι παλιοί φίλαθλοι θυμούνται την παρουσία του στο τοπικό ποδόσφαιρο

Συνέχισε σαν υπάλληλος στον Δήμο Βόλου, όπου η εργατικότητά του και το πνεύμα συνεργασίας του εκτιμήθηκαν από όλους. Δεν είναι τυχαίο, ότι δήμαρχοι Βόλου από διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις τον εμπιστευόντουσαν στην νευραλγική θέση του Ταμία του Δήμου. Από την θέση αυτή διευκόλυνε πάντα όλους σε σημείο, που πολλές φορές έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά.
Αυτό το φιλότιμο και την καλοσύνη του την πλήρωσε πολύ ακριβά στην συνέχεια. Οι πολλές εξυπηρετήσεις προς διαφόρους, μαζί με τον καλόκαρδο χαρακτήρα του, δεν πέρασαν απαρατήρητες από κάποιους υψηλότερα ιστάμενους. Έτσι φαίνεται, ότι ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου μπλέξιμο στον Δήμο με εκταμιεύσεις και ανοίγματα, που δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει. Βέβαια επί σειρά ετών με διαφορετικές δημοτικές αρχές και με διαφορετικές υπηρεσιακές ηγεσίες στον Δήμο, υπήρχε ένας τρόπος λειτουργίας αποδεκτός από όλους.

Ο Χρήστος πάντα υποστήριζε, ότι ήταν αθώος και ότι τα χρήματα, που αντιστοιχούσαν στο έλλειμα δόθηκαν, ως επί το πλείστο, στον «δημοτικό» εργολάβο της εποχής για κάποιους λόγους. Λάθος του μεγάλο, έπρεπε να έχει τα απαραίτητα παραστατικά στοιχεία και να μην βασίζεται μόνο σε ένα έωλο έγγραφο, ούτε στην εσαεί κάλυψη, που του παρεχόταν. Διότι οι δήμαρχοι και δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται και σπανίως αναλαμβάνουν πολιτικές ή και υπηρεσιακές ευθύνες, εκτός ολίγων εξαιρέσεων.

Υπήρξαν και άλλες άδικες κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες κατέρρευσαν ενώ φθάσαμε και στο σημείο κάποιος εργολάβος ενώ υπέγραψε σε όλα τα σχετικά έγγραφα, ότι τα έλαβε χρήματα άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ, να υποστηρίζει, ότι δεν τα πήρε!
Ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης παρέπεμψε ευθύς μόλις ανέλαβε την εξουσία το 2011 τον Χρήστο Σιγάλα σε πειθαρχικά όργανα, χωρίς να του δώσει καμία ευκαιρία, συνεπικουρούμενος από τον κ. Πατσιαντά. Με αστραπιαίες διαδικασίες χαρακτηρίστηκε σαν παραβάτης. Όμως ο πρώην δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης δεν έκανε τα ίδια ή ανάλογα για το μεγάλο σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μου παρέπεμπε το θέμα σε μια μηνυτήρια αναφορά του πρώην αντιδημάρχου κ. Στάμου, η οποία αποδείχθηκε αστήρικτη επιχειρημάτων, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάει στο αρχείο. Έτσι κανένας δεν ευρέθηκε υπεύθυνος για το σκάνδαλο εκατομμυρίων της ΕΡΓΗΛ ενώ τον Χρήστο τον κυνηγούσαν θεοί και δαίμονες.

Η υπόθεση του ελλείματος στο ταμείο του Δήμου Βόλου δεν εκδικάσθηκε ακόμη. Έτσι, ποτέ δεν θα μπορέσομε να μάθομε την αλήθεια ούτε και το ακριβές παρασκήνιο. Ποιο ρόλο έπαιξαν οι δήμαρχοι, ποιες ήταν οι ευθύνες και άλλων προσώπων και γενικά όλο το παρασκήνιο.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει, ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που αντιμετώπιζε, προκάλεσε ή προδιέθεσε για το σοβαρό υγείας, που τον κατέβαλε. Ο Χρήστος ζούσε μέχρι το τέλος απλά. Δεν ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος με παράνομο πλουτισμό σκορπούσε χρήμα δεξιά και αριστερά. Αντίθετα, εξ όσων γνωρίζω, είχε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Υπήρξε έντιμος σε όλη του την καριέρα αλλά ας όψονται αυτοί, οι οποίοι τον ενέπλεξαν σε αυτή την ιστορία.

Είδαμε μερικούς εξ αυτών, βασικούς υπεύθυνους, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ενώ κάποιος εξ αυτών όπως μαθαίνω, προτίθεται να δώσει και οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια του θανόντος! Μέθοδοι της μαφίας σε όλο της το μεγαλείο. Αν είναι έντιμοι και έχουν τύψεις, ας βγούνε ευθαρσώς να πούνε την αλήθεια διότι και πολλά γνωρίζουν και αποδεικτικά στοιχεία έχουν. Έχουν όμως και ευθύνες. Όλοι γνωρίζουν την πραγματικότητα, ας φερθούν έστω και μετά τον θάνατό του έντιμα ώστε να άρουν τις ψευδείς κατηγορίες από τον ευκολόπιστο και αλησμόνητο Χρήστο Σιγάλα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει