Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να αντέξει στους ανέμους του λαϊκισμού

«Η Ευρώπη πρέπει να αντέξει στους ανέμους του λαϊκισμού, που απειλούν τις αξίες της» αλλά 

«συγχρόνως πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα τα ευρωπαϊκά σύνορά μας και τα μεταναστευτικά ρεύματα», δηλώνει στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agi o ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση, την ιθαγένεια και τις εσωτερικές υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πιο αναλυτικά, τονίζει ότι «οι λαϊκιστές χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για να αμφισβητήσουν τις αξίες που έχουν βασική σημασία για τις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Είναι χρέος μας-προσθέτει- να αντέξουμε, να τις υπερασπιστούμε και συγχρόνως να διαχειριστούμε καλύτερα τα ευρωπαϊκά σύνορά μας και τα μεταναστευτικά ρεύματα».

Παράλληλα, όπως τονίζει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επίτροπος εγγυάται πλήρη στήριξη στην Ιταλία και στον υπουργό Εσωτερικών της, Μάρκο Μιννίτι και τάσσεται υπέρ ενός «δίκαιου συστήματος για την υποδοχή των προσφύγων» το οποίο να βασίζεται «στα θεμέλια της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης». «Συμφωνώ με τον υπουργό Μιννίτι όταν λέει ότι είμαστε ακόμη μέσα στο τούνελ, ότι το τούνελ είναι μεγάλο αλλά πως, παράλληλα, αρχίζουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του. Θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμες τις επαφές του με τους δημάρχους όλης της Λιβύης, για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία μας στην περιοχή», τονίζει ο αρμόδιος επίτροπος.

Ο κύριος Αβραμόπουλος θεωρεί σημαντική την σύνοδο της Δευτέρας, στο Παρίσι, με θέμα το μεταναστευτικό. Πιστεύει ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση της επόμενης κοινής προσπάθειας, με τους εταίρους μας στην Αφρική, για την διαχείριση του μεταναστευτικού στην κεντρική Μεσόγειο».

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της, εξήγησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος , είναι η συνεργασία αυτή να βελτιώσει την κατάσταση των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους και κατά την μεταναστευτική τους πορεία, να στηριχθούν οι μετανάστες κατά την εθελούσια επιστροφή τους στα σπίτια τους και να ανοίξουν ασφαλείς και νόμιμες οδοί για την Ευρώπη, και με την επανεγκατάσταση όσων έχουν δικαίωμα στην διεθνή προστασία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει