BINTEO – Χρ. Μπουκώρος: Με κρυφό χαράτσι υποχρεώνουν τους αγρότες σε επαναγορά της γης τους

Τόνισε στη Βουλή, μιλώντας για τους δασικούς χάρτες, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τον καταστροφικό αντίκτυπο για τους αγρότες – σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη γη τους εξαιτίας του δυσβάσταχτου φορολογικού και ασφαλιστικού και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής- από ένα ακόμη κρυφό χαράτσι, ώστε να επαναγοράσουν τη γη τους, υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο σχετικά με τους δασικούς χάρτες.

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος χαρακτήρισε απόλυτα αποσπασματικό τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα των δασικών χαρτών και των δασικών εκτάσεων γενικότερα.

Ο βουλευτής Μαγνησίας επικεντρώθηκε σε δύο σοβαρά ζητήματα: στο τέλος αλλαγής χρήσης και στην εξαγορά εκτάσεων, μέσα στο πλαίσιο που αφορά τους ιδιοκτήτες γης, δασικής ή άλλης μορφής, οι οποίοι εκχέρσωσαν εκτάσεις προ του 1975.

«Δείχνετε να αγνοείτε πλήρως, κύριε Υπουργέ, τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα μεταπολεμικά. Τότε που υπήρχε η ανάγκη για παραγωγικές εκτάσεις και ο πρωτογενής τομέας άφηνε πίσω του τον κτηνοτροφικό χαρακτήρα και έπαιρνε κατά κύριο λόγο γεωργικό χαρακτήρα», ανέφερε.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα, που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση, καθώς από τους αναρτημένους χάρτες, μόνο σε 34 νομούς, προέκυψαν ένα εκατομμύριο αμφισβητούμενα στρέμματα.

«Αυτό το παραβλέπετε. Και έρχεστε σήμερα και ζητάτε από τον κάθε αγρότη για τέλος αλλαγής χρήσης 60 έως 80 ευρώ, επειδή άλλαξε η χρήση. Επειδή έτσι το επέβαλαν οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνθήκες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο!», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον υπουργό, επισημαίνοντας ότι το ποσό των 80 ευρώ/στρέμμα για έναν αγρότη που καλλιεργεί σιτηρά αντιστοιχεί σε δύο ετήσια εισοδήματα!

Ο κ. Μπουκώρος τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητά για τέλος εξαγοράς από τους παραγωγούς το ποσό των 75 – 80 ευρώ, όταν σήμερα κερδίζει μόνο από την επιδότηση και συγκεκριμένα 32 ευρώ το στρέμμα. Παραγνωρίζετε, είπε, την οικονομική κρίση, τις δραματικές επιπτώσεις του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

«Πώς, λοιπόν, από έναν αγρότη, που με εντολή της διοίκησης εκχέρσωσε την έκτασή του πριν από 80 χρόνια, με αποφάσεις των υπηρεσιών Εγγείων Βελτιώσεων και άλλες αποφάσεις της διοίκησης, φορολογήθηκε για 80 χρόνια, μεταβίβασε τη γη του, επιδοτήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, έρχεστε και ζητάτε σήμερα -και ομιλώ για τις περιπτώσεις προ του 1975- το ποσό των 80 ευρώ;», έθεσε το ερώτημα ο βουλευτής Μαγνησίας.

Πάνω σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα, μετέφερε τον διάχυτο φόβο μεταξύ των αγροτών για τις περιουσίες τους, που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο και κινδυνεύουν να χαθούν, εξηγώντας: «Διότι οι δασικές αρχές στις οποίες παραπέμπετε τους αγρότες –δεν ομιλώ, φυσικά, για τις επιτροπές αντιρρήσεων- βασιζόμενες στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο, σε μια σειρά νόμων, θα αμφισβητήσουν τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας των αγροτών, θα ζητήσουν τίτλους αναγνωρισμένους από τη δικαιοσύνη και τότε η αλλαγή χρήσης θα μετατραπεί σε υποχρέωση εξαγοράς της γης τους. Αυτό αφορά δεκάδες χιλιάδες αγρότες και ένα εκατομμύριο στρέμματα, κύριε Υπουργέ».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, από έναν μικρομεσαίο αγρότη ζητείται αθροιστικά για εξαγορά και τέλος αλλαγής χρήσης το ποσό των 250 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ σχολίασε ότι θέσεις που θέλουν ο αγρότης να πληρώνει μόνο το τέλος αλλαγής χρήσης απέχουν από την κοινωνική πραγματικότητα, η οποία αποδεικνύει διαχρονικά ότι οι αγρότες είναι δεμένοι με τη γη τους. «Τι τους ζητάτε; Να εκχωρήσουν την κυριότητα της γης τους και να κρατήσουν μόνο τη χρήση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν δεν υπάρξει αποσαφήνιση αυτής της κρίσιμης παραμέτρου, τότε φοβάμαι ότι σκοπίμως υποκρύπτεται ένα δυσβάσταχτο χαράτσι για τον αγροτικό κόσμο, τόνισε ο Χρήστος Μπουκώρος.

«Έχετε την ευκαιρία να αποσαφηνίσετε απολύτως, κύριε Υπουργέ, αυτό το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο αγροτικός κόσμος δικαίως θα σας θεωρήσει εμπνευστή της εξόντωσής του.

Σκεφτείτε κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες να κληθεί μετά από επτά-οκτώ μήνες ο αγρότης να π
ληρώσει για γη, την οποία έχει αγοράσει και για την οποία διαθέτει συμβόλαια, μέσα από ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι έρχεται να ρυθμίσει τα πράγματα, μετά από πολλές δεκαετίες, να πληρώσει 200 έως 250 ευρώ για την εξαγορά και για το τέλος αλλαγής χρήσης. Αυτό θα είναι απολύτως καταστροφικό.

Ήδη πάρα πολλοί αγρότες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη γη τους μετά το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Μια τέτοια πιθανότητα θα τους οδηγήσει εκτός των κτημάτων τους με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους, αλλά και για τον παραγωγικό ιστό της χώρας», κατέληξε την ομιλία του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει