Χρ. Μπουκώρος: Άδικες και παράνομες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις

Τονίζει με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ.

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr: 

Τις άδικες και παράνομες περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων στηλιτεύει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερώτηση που κατάθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο βουλευτής Μαγνησίας δεν διστάζει να κατηγορήσει το αρμόδιο υπουργείο, για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες και για το αν το ποσό της επιδότησης επηρεάζεται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Επίσης, θίγει το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει, το τελευταίο διάστημα, με τις απειλές των εισπρακτικών εταιρειών σε αγρότες και κτηνοτρόφους περί κατάσχεσης επιδοτήσεων, για δάνεια που είχαν λάβει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του Χρήστου Μπουκώρου αναφέρονται τα εξής: «Ενόψει των πληρωμών της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν οι φετινές πληρωμές θα επηρεαστούν και με ποιο ακριβώς τρόπο από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Διάχυτη είναι η ανησυχία χιλιάδων αγροτών της χώρας για περικοπή των επιδοτήσεων, ιδιαίτερα μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν εκκρεμότητες με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Με δεδομένα σύμφωνα με τα οποία:
Α) Δεν έχουν παρέλθει οι νέες προθεσμίες που προέκυψαν μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος για τακτοποίηση και εξαγορά.
Β) Πολλά δασαρχεία μέχρι πρόσφατα δεν δεχόταν καν αιτήσεις εξαγοράς.
Γ) Οι δεσμεύσεις των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ότι για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα επηρεαστούν οι πληρωμές της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δ) Η πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης γίνεται με βάσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό και πληρώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις.

Κατά τα ανωτέρω είναι αδιανόητο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αφήνει έστω και την πιθανότητα να μην πληρωθεί η Ενιαία Ενίσχυση σε αγρότες που έχουν εκκρεμότητες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, οποιαδήποτε περικοπή επιδοτήσεων θα ισοδυναμούσε με οικονομική εξόντωση.

Τέλος, ο υπουργός οφείλει να πάρει θέση για το θλιβερό φαινόμενο των συνεχόμενων οχλήσεων των τελευταίων ημερών σε αγρότες και κτηνοτρόφους από εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις εταιρείες ( FUNDS) που εξαγόρασαν δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, με την απαράδεκτη απειλή ότι θα κατασχεθούν οι επιδοτήσεις τους.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Η πληρωμή της φετινής ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει κατά τον ίδιο τρόπο με την προηγούμενη χρονιά ή θα επηρεαστεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών;
2. Ποια η θέση σας για τις απαράδεκτες απειλές εισπρακτικών εταιρειών περί κατάσχεσης των επιδοτήσεων έναντι εξαγορασμένων δανείων της Παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας από αγρότες και κτηνοτρόφους; » καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει