Χρ. Μπουκώρος στη Βουλή: Συρρικνώνετε τη ΔΕΗ – Να μην καταργηθεί το πρακτορείο της ΔΕΔΔΗΕ στον Αλμυρό

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση της ΔΕΗ μίλησε την Παρασκευή ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Ο Χρήστος Μπουκώρος, ευκαιρίας δοθείσης, επεσήμανε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για το Νομό Μαγνησίας, όπως η ενδεχόμενη κατάργηση του πρακτορείου της ΔΕΔΔΗΕ στον Αλμυρό και το έργο πόντισης του 5ου καλωδίου από το Πήλιο προς τις Βόρειες Σποράδες, με σκοπό την ενεργειακή επάρκεια των νησιών.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο βουλευτής Μαγνησίας «Η συρρίκνωση της ΔΕΗ σε παρουσία και υποδομές είναι πλέον εμφανής. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΔΕΗ στη Λαμία πρότεινε τη μεταφορά του κλιμακίου της ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής Αλμυρού, μιας περιοχής με μεγάλη παραγωγική βάση, με μεγάλες βιομηχανίες με πολλές βιοτεχνίες και πολύ σημαντική αγροτική παραγωγή. Βεβαίως, η πρόταση αυτή γίνεται στην προσπάθεια περιστολής των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας. Οι παρεμβάσεις του οργανισμού, του ΔΕΔΔΗΕ συγκεκριμένα, θίγουν τους κατοίκους της περιοχής και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτή, διότι σε περίπτωση βλάβης θα αναγκάζονται να περιμένουν τα συνεργεία δύο και τρείς ώρες μέχρι να φθάσουν από το Βόλο. Ο πολίτης που ήδη πληρώνει πολύ ακριβή την ενέργεια, θα πληρώνει συγχρόνως και ακριβές υπηρεσίες, χωρίς καμία ανταπόδοση. Προωθείτε τέτοιες περιστολές λειτουργικών εξόδων, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχετε οδηγήσει την επιχείρηση.

Επίσης, έργα μεγάλης σημασίας, όπως η ενεργειακή σύνδεση των νησιών γενικά και ειδικότερα των Βορείων Σποράδων, που είναι πραγματικά τουριστικός πυλώνας της χώρας και από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, εδώ και δύο χρόνια, εκκρεμεί η μελέτη για την πόντιση του 5ου καλωδίου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια των νησιών.

Το έργο καθυστερούσε, λιμνάζοντας σε κάποια συρτάρια του υπουργείου ναυτιλίας που έπρεπε να δώσει κάποιες σχετικές άδειες. Αφού έκανα μια σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και το θέμα ξεμπλόκαρε από εκεί, οι μελέτες δεν εγκρίνονται, αν και τα χρήματα υπάρχουν.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τα χρήματα για να κάνει το έργο, δηλαδή να ποντίσει ένα πέμπτο καλώδιο από το Πήλιο και συγκεκριμένα από την περιοχή του Λαύκου, ώστε να έχει ενεργειακή επάρκεια η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος που βρίσκονται σε οριακό σημείο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη τουριστική σεζόν. Και ενώ το έργο έπρεπε να ξεκινήσει φέτος, είναι αβέβαιο, αν θα ξεκινήσει ακόμη και το 2020! Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια ιδιαίτερα σε τέτοιες περιοχές, όπως είναι τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ένα τουριστικό προορισμό που φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα;

Και ενώ τα υπουργεία καθυστερούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, οι φόβοι μας για μπλακ-άουτ στα νησιά έχουν επαληθευθεί. Αλλά να γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι σε οριακά σημεία από πλευράς παροχής ενέργειας, να έχεις τα χρήματα να γίνει το έργο και να καθυστερούν οι μελέτες και οι εγκρίσεις σε κάποια υπουργεία, αυτό είναι ασύλληπτη ανευθυνότητα».

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας, αφού κατέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι με την πολιτική της έχει μετατρέψει τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, στηλίτευσε την τακτική της κυβέρνησης να επιστρατεύσει εισπρακτικές εταιρείες ακόμη και για οφειλές των 150-200 ευρώ, εκφοβίζοντας τους πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Πιο αναλυτικά ανέφερε τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά κ. Υπουργέ που καταγράφεται τέτοια μαζική δραστηριότητα εισπρακτικών εταιρειών για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Δεχόμαστε καθημερινά διαμαρτυρίες από συμπολίτες ότι δέχονται οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες, ακόμη και για οφειλές της τάξεως των 150 -200 ευρώ. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της ΔΕΗ. Και μην μας πείτε ότι από τη μια σας κατηγορούμε για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και από την άλλη ότι χρησιμοποιείτε εισπρακτικές εταιρείες, γιατί είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σας. Η ίδια σας η πολιτική σας ανάγκασε να επιστρατεύσετε τις εισπρακτικές εταιρείες, λες και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν το βάρος της πίεσης για τις οφειλές στο δημόσιο, για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, για τα ασφαλιστικά ταμεία… Έπρεπε και η διαχείριση της ΔΕΗ να μας φθάσει στο σημείο να βάλουμε εισπρακτικές εταιρείες να ενοχλούν καθημερινά τους Έλληνες.

Αυτό όμως είναι καθαρά αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εξάλλου, πώς να μην βάλετε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες τηλεφωνούν και ενοχλούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, όταν μόλις σε τρία χρόνια το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά  64%, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει μειωθεί περίπου κατά 80%, ενώ τα ληξιπρόθεσμα από το 1 δις έφθασαν τα 3 δις ευρώ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνησή σας αποφασίζει το εξής πρωτοφανές, που δεν έχει ξανασυμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η ΔΕΗ να εκχωρήσει το μισό   πελατολόγιό της χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Αυτό ουδέποτε συνέβη σε κρατική εταιρεία και σε ιδιωτική εταιρεία. Ποτέ και καμία διοίκηση επιχείρησης αποφάσισε να εκχωρήσει με μηδενικό αντάλλαγμα το πελατολόγιό της. Όλες οι επιχειρήσεις, οποιαδήποτε μορφής, αγωνίζονται παγκοσμίως και διαχρονικά για να αυξήσουν το πελατολόγιό τους και όταν αποφασίσουν να εκχωρήσουν ένα κομμάτι από την πίτα που τους αναλογεί, το κάνουν με παχυλά ανταλλάγματα. Εσείς τι ακριβώς κάνετε;

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνησή σας αποφασίζει να εξαγοράσει μια εμπορική εταιρεία ενέργειας στα γειτονικά Σκόπια, όταν εσείς οι ίδιοι μεταβάλλετε τη ΔΕΗ αργά, αλλά σταθερά σε ένα επιχειρηματικό κουφάρι. Μια απόφαση που κυριολεκτικά πάγωσε την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς πρόκειται για μια απόφαση εξαγοράς, λίγο πριν το δημοψήφισμα και μάλιστα έναντι υψηλού τιμήματος. Πρόκειται δηλαδή να αγοράσει ένα άλλο μικρότερο κουφάρι της γειτονικής χώρας, με χρέη και χωρίς καμία επιχειρηματική προοπτική. Και παγώνει ακόμη περισσότερο η κοινή γνώμη, όταν μαθαίνει ότι ανήκει η εταιρεία αυτή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Θα μου πείτε θα πέσει έξω από τα πέντε εκατομμύρια; Όχι αλλά είναι μια πολύ συγκεκριμένη απόδειξη της πολιτικής που ακολουθείτε, η οποία έχει άμεσο αποτύπωμα και στην παραγωγική βάση της χώρας και στους πολίτες.

Οι παραγωγικές μονάδες, κ. Υπουργέ, κοιτούν με αγωνία την πορεία της ΔΕΗ, γιατί εξαρτούν την παρουσία τους και την ανάπτυξή τους από την κατάστασή της. Θα έλεγα λοιπόν ότι οι φόβοι της Νέας Δημοκρατίας είναι βάσιμοι και ότι δεν έχετε άλλο χρόνο, δεν έχετε άλλο χρόνο ούτε για τη ΔΕΗ!» κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει