Χρ. Τριαντόπουλος: Ευνοϊκές διατάξεις στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τις επενδύσεις σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες
Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Ενισχυμένα κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», το οποίο έχει ήδη κατατεθεί και στη Βουλή και πέρασε από το στάδιο επεξεργασίας στην αρμόδια επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, στα καθεστώτα ενισχύσεων στους τομείς Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων-Αλιεία-Υδατοκαλλιέργεια, Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων, Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, Μεγάλες Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα 360ο, συμπεριλαμβάνονται ειδικές διατάξεις που προβλέπουν ότι σε περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή θα χορηγούνται αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για τις επενδύσεις τόσο των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, όσο των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολιάζει σχετικά: «Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, η Κυβέρνηση καθιερώνει ένα ευνοϊκότερο καθεστώς ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που προτίθενται να επενδύσουν σε περιοχές που επλήγησαν από κάποια φυσική καταστροφή. Ειδικότερα, σε έξι καθεστώτα ενισχύσεων, που καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπονται αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σε επενδύσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Τα κίνητρα κατηγοριοποιούνται σε φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, πάντα σε συνάρτηση με τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ο οποίος προβλέπει αυξημένα ποσοστά έντασης κρατικής ενίσχυσης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Ως εκ τούτου, προσφέροντας ενισχυμένα κίνητρα για την επενδυτική πρωτοβουλία σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, η Κυβέρνηση παρέχει ένα ακόμα εργαλείο στήριξης στην οικονομική δραστηριότητα των εν λόγω περιοχών, με στόχο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ώστε να τροχοδρομηθούν σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».
Διευκρινίζεται ότι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος από την προηγούμενη θέση του ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών είχε εμπλακεί ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ο οποίος επιτρέπει αυξημένες κρατικές ενισχύσεις κατά 5%-25% συγκριτικά με τα ποσοστά που ίσχυαν στην προηγούμενη περίοδο, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν δυνητικά έως το 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 70% για τις μεσαίες και το 80% για τις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, από τη θέση του πλέον ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, προεδρεύει της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
Αναφορικά με την αυξημένη ένταση των ενισχύσεων στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, τα άρθρα 68, 75, 87, 94, 101 και 114 του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι για τα προαναφερθέντα καθεστώτα ενίσχυσης:
α. Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, το ποσοστό ενίσχυσης για το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο 100% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (80% για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στις υπόλοιπες περιοχές).
β. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όλα τα κίνητρα (φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης» χορηγούνται στο 100% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (80% για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στις υπόλοιπες περιοχές).