Χρ. Τριαντόπουλος: Φορολογικές ρυθμίσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε την κοινωνία και την οικονομία με πολλαπλούς τρόπους. Μεταξύ άλλων, το εισόδημα επιχειρήσεων και πολιτών αποδυναμώθηκε αρκετά, σε βαθμό που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούσαν να είναι συνεπείς απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. «Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ταχείας, αλλά μεθοδικής αντίδρασής της απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας και έχοντας διαγνώσει έγκαιρα αυτή την αδυναμία των πολιτών και των επιχειρήσεων, προέβη σε μία σειρά μέτρων, προκειμένου να ανακουφίσει τους πληττόμενους. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε αρχικά -και στη συνέχεια παρέτεινε- τη δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης να πάρουν ανάσα, μέχρι να ορθοποδήσουν», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο ίδιος αναφέρεται στη συνέχεια στα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών για τη συνέχιση των διευκολύνσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις: «Τα νέα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και τον Υφυπουργό, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, δεν αφορούν μόνο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, όταν η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για οφειλές πριν και μετά το lockdown. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
Πρώτον, νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 χαμηλότοκες δόσεις (με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%). Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους.
Δεύτερον, αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά επλήγη από την πανδημία και δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις (ορισμένες ή όλες) κατά την εν λόγω περίοδο, θα μπορεί από αυτόν τον μήνα να συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της ρύθμισης, με τις δόσεις που δεν καταβλήθηκαν να προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης. Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Τρίτον, ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Για παράδειγμα, επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με κρατική εγγύηση, μπορεί να τις ρυθμίσει, εντασσόμενη στο πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις, με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%».