Χρ. Τριαντόπουλος: Ρυθμίσεις έως 72 δόσεων για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία
Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Το Υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί ένα ακόμα μέτρο για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία, αυξάνοντας σε έως 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις τη διάρκεια αποπληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, ενώ διευρύνει και την περίμετρο των δικαιούχων.
Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας βρεθεί από την αρχή του ξεσπάσματος της κρίσης του κορωνοϊού δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, προσφέρει μία ακόμα διευκόλυνση για όσους και όσες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, το Υπουργείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, αυξάνει τον αριθμό των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 χαμηλότοκες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή χαμηλότοκες 72 δόσεις, ενώ επεκτείνει σημαντικά την περίμετρο ων δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλους όσοι επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, οι τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022. Η ρύθμιση αφορά πληγέντα νομικά και φυσικά πρόσωπα και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η δυνατότητα ρυθμίσεων εκτιμάται πως αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.
Με τις νέες παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν την εφαρμογή μέτρων στήριξης και διευκόλυνσης για όσους και όσες επλήγησαν από την πανδημία, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπου κρίνεται απαραίτητο. Βασικός μας γνώμονας είναι να στηριχθούν όσοι το έχουν ανάγκη, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές συνθήκες, προκειμένου να θέσουμε τα θεμέλια για μία ανθεκτικότερη κοινωνία με ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό και χωρίς αποκλεισμούς».