Χρυσόγονος στo Marconi 96,1 για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη: «Εάν εφαρμοζόταν η Νομοθεσία, θα μπορούσαν να είχαν απαγγελθεί κατηγορίες ακόμα και για εγκληματική οργάνωση»

ΗΧΗΤΙΚΟ: «Μεγάλες οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. – Η Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται με τους άρχοντες των ποδοσφαιρικών ομάδων…»

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. του Βόλου και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, μίλησε το πρωινό της Δευτέρας ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, αναφορικά με την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού, τονίζοντας για την παθογένεια του συστήματος που αναδείχθηκε από την υπόθεση, ότι δεν είναι τόσο ζήτημα αλλαγής της Νομοθεσίας, αν και θα μπορούσε να υπάρξει και κάποια σχετική αυστηροποίηση, όσο θέμα εφαρμογής της ισχύουσας Νομοθεσίας. Ο κ. Χρυσόγονος μίλησε για μεγάλες ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ., για πολιτικούς που στο πέρας των ετών δεν ήθελαν να ασχοληθούν, ενώ σχετικά με την πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να καλέσει εκπροσώπους των ΠΑΕ, σχολίασε ότι: «Η Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται με τους άρχοντες των ποδοσφαιρικών ομάδων ως να κάναμε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Η Πολιτεία πρέπει να επιβάλλει την έννομη τάξη και πρέπει να την επιβάλλει με ελέγχους οι οποίοι θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι όταν γίνεται κάποιο αποτρόπαιο γεγονός.»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε: «Είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο πρόβλημα τοπικό της πόλης, είναι γενικότερα σε όλη τη χώρα, υπάρχουν σύνδεσμοι οπαδών οι οποίοι λειτουργούν με λογικές ταγμάτων εφόδου. Και αυτό είναι ένα απόστημα το οποίο η Πολιτεία πρέπει να το σπάσει. Έπρεπε να το έχει σπάσει εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς οι πολιτικοί προφανώς δεν ήθελαν να ασχοληθούν… Η Πολιτεία πρέπει να επιληφθεί και να εφαρμόσει τους Νόμους που υπάρχουν. Δεν είναι τόσο ζήτημα αλλαγής της Νομοθεσίας, αν και θα μπορούσε να υπάρξει και κάποια σχετική αυστηροποίηση, προς την κατεύθυνση π.χ. του να μην υπάρχει ούτε αναστολή ούτε μετατροπή στα αδικήματα αθλητικής βίας, γιατί είναι αδικήματα με αυξημένη επικινδυνότητα, δεδομένου ότι πρόκειται για συλλογικές διαφορές, δεν πρόκειται για ατομική εγκληματικότητα, πρόκειται για εγκληματικότητα μεταξύ συλλογικοτήτων, που είναι προφανώς πιο επικίνδυνη, άρα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα από την Πολιτεία… Δεν είναι όμως αυτό το κύριο, το καθοριστικό. Το κύριο και καθοριστικό είναι να εφαρμοστεί η ισχύουσα Νομοθεσία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν διεξάγονταν έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων. Αυτά τα οποία έκανε η Αστυνομία τις τελευταίες ημέρες, έπρεπε να γίνονται σε τακτική βάση. Και φυσικά εάν γίνονταν σε τακτική βάση και απροειδοποίητα, κατά κάποιο τρόπο, θα υπήρχαν και περισσότερα ευρήματα, διότι τώρα όλοι έχουν αντιληφθεί τί έρχεται και φροντίζουν να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία από τα γραφεία των συνδέσμων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ευθύνες, ο κ. Χρυσόγονος είπε: «Προφανώς υπάρχουν ευθύνες και στην Εισαγγελία, μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες όμως και στην Αστυνομική Διεύθυνση. Και βεβαίως ποιός επιλέγει τον Αστυνομικό Διευθυντή της Θεσσαλονίκης; Κατ’ ουσίαν η κυβέρνηση τον επιλέγει, διότι η κυβέρνηση επιλέγει και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και από εκεί επιλέγονται τα βασικά στελέχη των κορυφαίων υπηρεσιών, άρα στην πραγματικότητα είναι πρόβλημα πολιτικής ευθύνης των κυβερνήσεων και της σημερινής και των προηγουμένων κυβερνήσεων. Πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί η Νομοθεσία. Εάν εφαρμοζόταν η Νομοθεσία, θα μπορούσαν να είχαν απαγγελθεί κατηγορίες ακόμα και για εγκληματική οργάνωση.

Τέλος, ερωτηθείς για την πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να καλέσει τους εκπροσώπους των ομάδων, ο κ. Χρυσόγονος είπε: «Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω σε τί αποσκοπεί. Η Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται με τους άρχοντες των ποδοσφαιρικών ομάδων ως να κάναμε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Η Πολιτεία πρέπει να επιβάλλει την έννομη τάξη και πρέπει να την επιβάλλει με ελέγχους οι οποίοι θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι όταν γίνεται κάποιο αποτρόπαιο γεγονός. Πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση αυτό το πράγμα, για να επιβάλλονται κυρώσεις. Που θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις. Η Νομοθεσία προβλέπει ακόμη και τη δυνατότητα, ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ακόμα και τη δυνατότητα διαλύσεως σωματείων και συλλόγων που εκτρέπονται από τους σκοπού τους. Άρα εάν υπήρχαν έλεγχοι και έβρισκαν μέσα όπλα, εκρηκτικά κ.α. θα μπορούσαν και να διαλυθούν με δικαστική απόφαση. Δυστυχώς, δεν γινόταν τίποτα απ’ όλα αυτά επί τόσα χρόνια και τώρα το ανακαλύψαμε επειδή συγκινήθηκε η κοινή γνώμη με την αποτρόπαιη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Με αυτές τις νοοτροπίες, που δεν είναι μόνο στο συγκεκριμένο, είναι και σε πολλά άλλα πράγματα, ότι περιμένουμε να γίνει το κακό για να αντιδράσουμε, ε δεν πάμε μπροστά ως κοινωνία. Πρέπει να προλαμβάνουμε, όχι να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει