Corriere Della Sera – Εύα Καϊλή: «Δεν νιώθω θύμα αλλά τρόπαιο, σκέφτηκα την αυτοκτονία»Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, 13:01

Τις πρώτες δηλώσεις  της Εύας Καϊλή μέσα από τις βελγικές φυλακές Χάρεν, όπου παραμένει κρατούμενη για το σκάνδαλο του Qatargate μεταφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera επικαλούμενη την ευρωβουλευτή Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, η οποία την επισκέφθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της φυλακής Χάρεν.

Η Ελληνίδα πολιτικός που συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τις φερόμενες δωροδοκίες που καταβλήθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δέχθηκε την Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, βουλευτή της Forza Italia, την περασμένη Δευτέρα.

«Είμαι αθώα και θα το αποδείξω. Αλλά δεν αισθάνομαι θύμα, αισθάνομαι τρόπαιο. Τρόπαιο μιας πολιτικής δίωξης, μέρος της οποίας είναι μια προκατάληψη, μια προκατάληψη που ούτως ή άλλως υφίσταται εναντίον βουλευτών και πολιτικών από τη νότια Ευρώπη. Οι Μαλτέζοι, οι Έλληνες, οι Ιταλοί και ούτω καθεξής» ανέφερε η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

Μπαίνοντας στην αίθουσα συνεντεύξεων, η Εύα Καϊλή χαμογελώντας και φορώντας τζιν αθλητικά παπούτσια και από πάνω ένα λευκό πουκάμισο με το πράσινο γιλέκο με τη μαύρη μπορντούρα που πρέπει να φορούν όλοι οι κρατούμενοι στο Βέλγιο είπε στην Ιταλίδα βουλευτή «Σας ευχαριστώ που ήρθατε να με δείτε. Εκτιμώ το θάρρος σας. Είστε η πρώτη βουλευτής που ήρθε εδώ στη φυλακή για να δει πώς είμαι. Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κανείς. Κανείς από το κόμμα μου, κανείς από την Ελλάδα μου».

Αυτό δεν είναι λεπτομέρεια, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι δικηγόροι της είχαν πει πως είχε υποστεί «βασανιστήρια», επειδή τις πρώτες 16 ώρες μετά τη σύλληψή της την είχαν αφήσει χωρίς νερό, στο κρύο, με ένα φως πάντα αναμμένο. Τώρα, για το καθεστώς της φυλακής, δεν παραπονιέται πλέον. «Μετά τον σάλο των πρώτων ημερών αυτής της υπόθεσης, κανείς δεν μιλάει πια γι’ αυτό. Με αγνοούν, με έχουν ξεχάσει ή μάλλον με έχουν διαγράψει».

Στο δημοσίευμα της Ιταλικής εφημερίδας αναφέρεται ακόμη, ότι έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις  μήνες από την έναρξη του Qatargate, περισσότερες από 100 ημέρες από την 9η Δεκεμβρίου, όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη μαζί με άλλα οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενός κοινοβουλευτικού βοηθού που εργαζόταν στις Βρυξέλλες με τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κατέληξε επίσης στη φυλακή. Ο Τζόρτζι αφέθηκε τελικά ελεύθερος με βραχιολάκι.

«Ο Παντσέρι ήταν πολύ χειριστικός με τον σύντροφό μου» σχολιάζει η Εύα Καϊλή, ξεπερνώντας κάποιες αντιστάσεις να μιλήσει για τους άλλους εμπλεκόμενους.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι η δωροδοκία. Η Καϊλή φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει κοινοβουλευτικές αποφάσεις που αφορούσαν το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Εναντίον της είναι τα 600.000 ευρώ σε μετρητά που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι της. Η έρευνα συνεχίζεται και στα τέλη Απριλίου οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν την προφυλάκισή της. «Τα εγκλήματα που της καταλογίζονται είναι πολύ σοβαρά» λέει η Μπεργκαμίνι. «Και αν κριθεί ένοχη θα πρέπει να πληρώσει. Αλλά το τεκμήριο αθωότητας είναι αναφαίρετο και πρέπει να ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. Διαφορετικά, έρχονται στο μυαλό μας σκοτεινές περίοδοι της ιστορίας μας».

«Τις πρώτες έξι εβδομάδες» της είπε η Εύα Καϊλή, «σκέφτηκα την αυτοκτονία. Πολλές φορές. Μετά κάτι μου έκανε κλικ». Αλλά δεν προσθέτει κάτι άλλο. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, το τέλος αυτών των έξι εβδομάδων σχεδόν συμπίπτει με την στιγμή που ο Παντσέρι αποφασίζει να συνεργαστεί με τους δικαστές και αντ’ αυτού παίρνει μειωμένη ποινή και κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι δύσκολο να πρόκειται για απλή σύμπτωση, σημειώνει η Corriere della Sera, προσθέτοντας πως η επιλογή του Παντσέρι να έγινε αφορμή για να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω της εκείνες τις σκοτεινές σκέψεις.

Το πρώτο μέλημα της Εύας Καϊλή ωστόσο, παραμένει η δίχρονη κόρη της. Μπορεί να την βλέπει μόνο δύο φορές το μήνα. «Αν φταίει η Καϊλή» λέει η Μπεργκαμίνι, «η δικαιοσύνη θα το διαπιστώσει. Αλλά η κόρη της δεν φταίει. Αντιθέτως, βιώνει μια διαλυμένη στοργή που θα έχει συνέπειες στη ζωή της».

Στο μονόκλινο κελί της, η Εύα Καϊλή έχει αρχίσει να μελετά γαλλικά και ολλανδικά. «Όταν τελειώσει όλο αυτό» λέει, «θέλω να αρχίσω να ασχολούμαι ξανά με την πολιτική».Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει