Δ. Κολυνδρίνη: «Ενισχύουμε τις επιχειρήσεις και δεν μας σταματά ούτε η πανδημία…»

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Είναι πανθομολογούμενο ότι από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα η οικονομία δέχθηκε καίρια χτυπήματα και επλήγη σφόδρα από τις συνθήκες που επικρατούν και τα αναγκαία μέτρα που ελήφθησαν. Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να επιβιώσουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες και περιμένουμε όλοι εναγωνίως να δούμε κάποιος ελπιδοφόρο φως στο τούνελ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στις επιχειρήσεις με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα και ανέλαβε άμεσα σημαντική δράση προκειμένου να στηρίξει εμπράκτως τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.
Η αρχή έγινε με τα προγράμματα «Επενδύω» για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και «Επανεπενδύω» για τις ήδη λειτουργούσες, με τα οποία προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό κλίμα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την υποστήριξη υπαρχουσών επιχειρήσεων κατά την έναρξη της περιόδου του κορονοϊού. Διαπιστώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον και τις άξιες προτάσεις που υποβλήθηκαν προβήκαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος στην αύξηση του προϋπολογισμού και στην ένταξη όλων των θετικά αξιολογημένων προτάσεων και στα δύο προγράμματα. Αναλυτικά στο πρόγραμμα «Επενδύω» εντάχθηκαν 373 θετικά αξιολογημένες προτάσεις, που κατέθεσαν νεοσύστατες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση 53 εκατ. ευρώ και στο πρόγραμμα «Επανεπενδύω» ενετάχθησαν τελικώς 210 επενδυτικές προτάσεις υφιστάμενων επιχειρήσεων με χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με χρηματοδοτικό εργαλείο ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ καταφέραμε να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας
Κατανοώντας τις ανάγκες και την αγωνία των επιχειρήσεων προετοιμάσαμε σε χρόνο ρεκόρ και υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Ανάσα» ύψους 30 εκατ. ευρώ με σκοπό να δώσουμε πραγματική ανάσα ρευστότητας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ενισχύοντας το κεφάλαιο κίνησης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού. Ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης με αντικειμενικά κριτήρια και πρωτοπόρες για τη χώρα διαδικασίες αξιολόγησης κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει άμεση βοήθεια σε επιχειρήσεις που είχαν ζημία και επιχειρήσεις βάση των δηλώσεων τους και οι οποίες όλο αυτό το διάστημα δήλωναν τη δραστηριότητά τους, χωρίς αποκλεισμούς και αστερίσκους. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, καθώς εργάστηκαν οι συμβουλευτικές εταιρίες, τα λογιστικά γραφεία και όλοι οι άνθρωποι που ετοίμαζαν τους φακέλους. Εγκρίθηκαν συνολικά 1.003 αιτήσεις ένταξης από όλους τους πληττόμενους κλάδους σε όλη τη Θεσσαλία, από τις 5.600 έγκυρες συνολικά αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Η χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε ποσοστό άνω του 90% πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη ενίσχυση δόθηκε σε κλάδους βασικά πληττόμενους, όπως είναι τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία καθώς και η εστίαση, ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες, η μεταποίηση, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο και η εκπαίδευση.

Αφουγκραζόμενοι τις νέες ανάγκες και τις επιθυμίες των επιχειρήσεων θα υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο διάστημα ένα νέος κύκλος του ιδίου προγράμματος, με παρόμοια χαρακτηριστικά ποσού ύψους 20 εκατ. ευρώ με την ονομασία «Ανάσα 2» προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες θεσσαλικές επιχειρήσεις.

Εμπράκτως, συνεπώς, αποδεικνύουμε ότι είμαστε και θα είμαστε παρόντες, μετά την πρωτόγνωρη κρίση την οποία βιώνουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, με στρατηγικές κινήσεις και αποφασιστικό σχεδιασμό. Βρισκόμαστε σε διαρκή εκπόνηση και διαμόρφωση νέων προγραμμάτων ενισχύσεων της ραχοκοκκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας με όσα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας και προσπαθούμε διαρκώς να βρισκόμαστε δίπλα στον δοκιμαζόμενο επιχειρηματία, επαγγελματία και εργαζόμενο Θεσσαλό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει