ΔΑΣ-ΟΤΑ: Εγκληματική στάση της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού σε εργατικό ατύχημα με «γαργάρα» από το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα της εργαζόμενης της 3Κ της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού Ελένης Τσέλιου (συνοδός απορριμματοφόρου), καταδεικνύει την εγκληματική στάση της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού, σε πλήρη σύμπλευση, ανοχή και αγαστή συνεργασία με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, αφού δυο εκλεγμένοι της παράταξης «Πλαγεράς- Συνδικαλιστική Ανατροπή) εργάζονται στη συγκεκριμένη Υπηρεσία ( Κ. Μπ. ως επόπτης και Γ. Μπ. ως χειριστής) έκαναν «γαργάρα» το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα και δεν ενημέρωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας.

Το περιστατικό συνέβη πριν δέκα μέρες, Δευτέρα 9 Μάρτη, όταν το δεξί χέρι της συναδέλφισσας πιάστηκε μεταξύ δαγκάνας και κάδου, με συνέπεια τον ακρωτηριασμό του δείκτη του δεξιού χεριού της. Η συναδέλφισσα φορούσε γάντια αξίας 1 ευρώ (!), καθώς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι «άγνωστες λέξεις» για την Δημοτική Αρχή Β. Χατζηκυριακου.

Σε πλήρη στοίχιση με την κυβέρνηση, η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊού ώστε να συνεχίσει ανεμπόδιστα το όργιο αυθαιρεσίας στην καταστρατήγηση του ωραρίου και σε νέα χτυπήματα κατά των εργασιακών σχέσεων, την ίδια στιγμή που καταπατά προκλητικά στοιχειώδεις εργοδοτικές ευθύνες όπως αυτή της προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Από την άλλη είναι σύνηθες πλέον το προεδρείο του Συλλόγου μας να ξεπατικώνει μόνον τις ανακοινώσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μοιράζοντας ανέξοδες «οδηγίες», ενώ στην πράξη κάνει κομπρεμί με τους Δημάρχους. Τούτες τις ώρες όμως, αυτές οι μεθοδεύσεις και εγκληματικές συμπεριφορές, οι απειλές από εκλεγμένους του Συλλόγου μας που είναι και επόπτες προς εργαζόμενους για το « τι έχουν να πάθουν αν μιλήσουν», αναδεικνύουν ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού πρόεδρος Θ.Σ και γραμματέας Γ.Μ του Συλλόγου μας που είναι εκλεγμένοι στην ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ –ΟΤΑ αντίστοιχα, δεν ενημέρωσαν ούτε την Ομοσπονδία ούτε την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν υπάρχει ηθικό έρμα.

Η εργαζόμενη που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού για να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες κρίθηκε αναγκαίο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να μην μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ ήδη βρίσκεται στο σπίτι με αφόρητους πόνους και εκκρεμούν και άλλες εξετάσεις (ακτινογραφία κλπ).

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η συναδέλφισσα, μητέρα τριών παιδιών, τρεις μέρες πριν το ατύχημα είχε αναφέρει στον επόπτη Καθαριότητας και εκλεγμένο του Συλλόγου μας, την εντατικοποίηση της δουλειάς για τους συναδέλφους, την επικινδυνότητα λόγω έλλειψης των αναγκαίων ΜΑΠ, καθώς και μια σειρά σοβαρές «παρατυπίες», ως προς τα ωράρια, τις χτυπημένες κάρτες και τις βάρδιες των εργαζομένων που εκθέτουν πολύ σοβαρά τους εμπλεκόμενους υπεύθυνους.

Τούτη την ώρα στην καθαριότητα του Δήμου Αλμυρού έχουν απομείνει να εργάζονται περίπου 20 συνάδελφοι σε ένα μεγάλο σε έκταση και σε ανάγκες Δήμο, δίχως τα ελάχιστα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες κλπ).

Απαιτούμε εδώ και τώρα από τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού:

► Να βγάλει πρόγραμμα εργασίας, επίσημο και με σφραγίδα, για όλους τους εργαζόμενους (Διοικητικούς-εργάτες, μόνιμους, συμβασιούχους, παρατασιούχους, κλπ) που εργάζονται σε εξωτερικούς, αλλά και σε ακατάλληλους εσωτερικούς και μη αεριζόμενους, επαρκώς, χώρους), αυτή τη δύσκολη περίοδο, με πρώτιστο καθήκον την περιφρούρηση της υγείας τους.

► Να δοθούν πάραυτα όλα τα επιβεβλημένα και αναγκαία ΜΑΠ, με παράλληλη εφαρμογή μέτρων συνεχούς καθαριότητας και απολύμανσης, με επαρκή είδη καθαριότητας και καλής ποιότητας αντισηπτικά-απολυμαντικά.

► Να προχωρήσει στην πρόσληψη εργαζομένων που να καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου Αλμυρού, μαζί με την ταυτόχρονη μονιμοποίηση των παρατασιούχων.

Καλούμε κάθε συνάδερφο και συναδέλφισσα των Δήμων της Μαγνησίας να μας καταγγείλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μην γίνουμε εμείς τα «θύματα» σε συνθήκες πανδημίας.

Συνάδερφοι, αξιοποιούμε όλους τους τρόπους επικοινωνίας, επαφής και συλλογικής παρέμβασης ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανυπεράσπιστος.

Δε βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογένειας μας, την Δημόσια υγεία.

Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει