Διακρατική συνάντηση Erasmus+ Golden Nets για το κόσμημα στο ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου

Συνεχίζονται οι εγγραφές σε όλες τις ειδικότητες

Ένας από τους βασικούς στόχους του  Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου είναι η πληρέστερη εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών του, γεγονός που ενισχύεται από τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Λίγο πριν την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε η  δεύτερη Διακρατική Συνάντηση Ευρωπαϊκού  προγράμματος σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εrasmus+, συμμετέχουν 5 Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο χώρο του Κοσμήματος. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Golden Nets: promoting the quality of vocational training in crafts jewellery by sharing techniques and learning styles».‘Χρυσά δίκτυα’: προώθηση της ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στο Χειροποίητο Κόσμημα μέσω της ανταλλαγής τεχνικών και εκπαιδευτικών πρακτικών» .

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση των εταίρων σχετικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εργαλείου Πιστωτικών Μονάδων ECVET που εφαρμόζεται σταδιακά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ευρώπη που η παροχή τους μέσω του προγράμματος, θα αποτελέσει ένα ακόμη επαγγελματικό εφόδιο στους σπουδαστές του  Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου  Βόλου. Το διετές  πλάνο του προγράμματος  (2016-2018) περιλαμβάνει σεμινάρια, εργαστήρια, εκπαίδευση και  πρακτική εφαρμογή σε νέες τεχνολογίες, διαλέξεις και επαφή των σπουδαστών με την πολιτισμική κληρονομιά της κάθε χώρας. Εξαιρετική εντύπωση έκαναν στους Ευρωπαίους εταίρους οι επισκέψεις σε δυο επιχειρήσεις αποφοίτων του τμήματος Κοσμήματος του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου στο κέντρο της πόλης: της επιχείρησης των αδελφών Δουλά, που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στο Κόσμημα συνδυάζοντας τις παραδοσιακές τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας με την σύγχρονη τεχνολογία, και του εργαστηρίου Κοσμήματος της νέας δημιουργού  Μαρίας Μητρουλά που δραστηριοποιείται πλέον επαγγελματικά στο χώρο!

Συντονιστής του προγράμματος είναι η Ιταλική σχολή FOR.AL SCaRL, με έδρα την Alessandria της Ιταλίας- περιοχή με τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο του Ευρωπαικού Κοσμήματος, όπως η ΒVLGARI την οποία επισκέφθηκε η ομάδα του Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου, στην 1η συνάντηση στην Ιταλία.  Από την Φιλανδία συμμετέχει η ΟΜΝΙΑ, από τη Λετονία η   Liepaja Design and Art High School και από την Ελλάδα εκτός από το ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου , η σχολή Κοσμήματος MOKUME από την Θεσσαλονίκη.

Η ειδικότητα του Κοσμήματος σαν μέλος του P.L.E. (Πανευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολών Αργυροχρυσοχοίας) από το 2009, είναι μια πολύ δραστήρια ειδικότητα με πολλές δράσεις, συμμετοχές και διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς καθώς και κινητικότητες σε σχολές και επιχειρήσεις του εξωτερικού μέσω Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σε αντίστοιχα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός από το Κόσμημα, συμμετέχουν όλες οι  ειδικότητες του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου που ανήκουν στον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών όπως η Ενδυματολογία,  η Γραφιστική,  η Φωτογραφία, η Κεραμική, η Συντήρηση Έργων Τέχνης και  η Διακόσμηση.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ  κ. Σ. Χάλαρη και το Διοικητικό Συμβούλιο, πιστεύουν πως η πρόσθετη  γνώση και εμπειρία των καταρτιζομένων, η επαφή και συνεργασία με εκπαιδευτές, επαγγελματίες και σπουδαστές άλλων χωρών με διαφορετική κουλτούρα και γνώσεις,  η διεύρυνση του επαγγελματικού τους ορίζοντα ακόμη και πέρα από τα όρια της χώρας μας πρέπει να  είναι διαρκής στόχος του Δημοτικού Ι.Ι.Ε.Κ Βόλου”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει