Δραγασάκης: Ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης

Ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, «χωρίς αποκλεισμούς και με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης» προέταξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική ως «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Το κυβερνητικό στέλεχος, μεταξύ άλλων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις δημόσιες συμβάσεις και τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, τονίζοντας ότι απαρτίζουν τις προτεραιότητες κατά τη νέα μεταμνημονιακή φάση.

Κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου «Δημόσιες Συμβάσεις – Ν.4412/2016 – Ερμηνεία κατ’ άρθρο», ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούσαν ανέκαθεν έναν ευαίσθητο τομέα του δημόσιου βίου για τη χώρα μας, διότι διαχρονικά αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό ποσοστό του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος, της τάξης του 13%-18%».

«Δυνητικά επομένως οι δημόσιες συμβάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης. Στην πράξη όμως, πελατειακά δίκτυα, κομματικές παρεμβάσεις και φαινόμενα διαφθοράς είχαν πολλές φορές τα αντίθετα αποτελέσματα» έσπευσε να προσθέσει.

Όπως εξήγησε, άλλωστε, στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων εμφανίζονταν συχνά υπερτιμολογήσεις έργων, καρτέλ και καταχρηστικές πρακτικές, σπατάλη δημοσίων πόρων, σκάνδαλα και παράνομος πλουτισμός».

Συμπλήρωσε δε, πως ο τομέας των δημοσίων συμβάσεων αποτελεί μία από τις πλέον ευαίσθητες στη διαφθορά κρατική δραστηριότητα, αφού έξι στις 10 δωροδοκίες αφορούν τις συμβάσεις δημοσίου.

Όσον αφορά τον νέο νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2016, υποστήριξε ότι «σε μεγάλο βαθμό, πέτυχε να αποκλείει τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, να κατοχυρώνει την πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων και να συμπεριλαμβάνει με ολοκληρωμένο και λειτουργικό τρόπο όλες τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για κάθε είδος σύμβασης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει