Δρακόπουλος: Πρόταση να αναλάβει την «αναστήλωση» του τομέα Υγείας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με αφορμή την παρουσίαση των νέων δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, συζήτησε την πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΣΝ, να διαθέσει δωρεές άνω των €200 εκατομμυρίων για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, με έργα υποδομώνκαι ενίσχυσης της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται πως, σε συνέχεια συζητήσεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΙΣΝ, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 την πρόθεσή του να αναλάβει εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, καθώς και την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Στο πλαίσιο της ίδιας δωρεάς, το ΙΣΝ προτίθεται να καλύψει το κόστος αγοράς 3 PET/CT προκειμένου να διατεθούν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και της αγοράς μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (babyκυκλοτρόνια). Επιπλέον, το ΙΣΝ εξετάζει την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους ιατρούς, αναφορικά με την αντιμετώπιση του τραύματος, καθώς και προγραμμάτων καταγραφής, παρακολούθησης και παρέμβασης αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, και αφορά στην προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, συνολικού ύψους επιπλέον €14 εκατομμυρίων. Όσοι βρέθηκαν την ημέρα της εκδήλωσης στο ΚΠΙΣΝ είχαν επιπλέον τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα πρώτα ασθενοφόρα, δωρεάς του ΙΣΝ, που παραλαμβάνονται αυτές τις μέρες και πρόκειται να διατεθούν σε όλη την επικράτεια.

Η νέα πρωτοβουλία ακολουθεί σειρά σημαντικών δωρεών στον τομέα της Υγείας οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε βάθος χρόνου. Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των€310 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», αποτελεί η δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 29 αποστολές.

Άλλες σημαντικές δράσεις στον τομέα της Υγείας είναι η δωρεά ύψους €20 εκατομμυρίων για την αντικατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τόνισε ότι με τη νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, το ίδρυμα προσβλέπει σε μια ανοιχτή διαδικασία που έχει μοναδικό σκοπό και γνώμονα το κοινό καλό. Ενώ, αναφέρθηκε και στην πιθανή συμμετοχή  του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα RenzoPiano, δημιουργού του ΚΠΙΣΝ, στον σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, τυχόν συμβολή του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και φίλου της Ελλάδας στα έργα θα συμβάλει στην εισαγωγή σε αυτά μιας νέας φιλοσοφίας που εναρμονίζει τους χώρους θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον.

O υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, χαρακτήρισε εμβληματική παρέμβαση την πρόταση του Ιδρύματος λέγοντας ότι με αυτή την προσέγγιση θα υπάρξει αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει