Δράσεις του Δήμου Βόλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Δήμος Βόλου δια της Αντιδημαρχίας Τουρισμού πραγματοποίησε περιβαλλοντική δράση την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 στην παραλία της Νέας Αγχιάλου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της συμμετοχής του Δήμου Βόλου στο πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Λιμεναρχείο Βόλου, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων “Ιππόκαμπος” και την Ναυαγοσωστική σχολή Lifeguard Volos,με την συμμετοχή της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των δύο δημοτικών σχολείων της Ν.Αγχιάλου,του 1ου Ευγένειου και του 2ου Βαρνάλειου Δημοτικού και εκπροσώπων των Ναυτοπροσκόπων Ν. Αγχιάλου,του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου “Η Ν.Αγχίαλος”,του Φιλοπρόοδου Συλλόγου κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ.Δημήτρη Βαφείδη , Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον κ. Σκόρδα Κωνσταντίνο, Αναπληρωτή Καθηγητή Περιβαλλοντικής Γεωχημείας, οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά για την ρύπανση των θαλασσών και των ακτών και στην συνέχεια ο κ.Αλέξης Λόλας μεταδιδακτορικός ερευνητής, τους μετέφερε ζωντανά στην ακτή την εικόνα που κατέγραφε σε απευθείας σύνδεση υποβρύχιο drone στη θάλασσα της Ν. Αγχιάλου. Παράλληλα, η κ. Ελένη Βαρβάρου, υποψήφια διδάκτωρ του συγκεκριμένου τμήματος του Π.Θ. συμμετείχε σε υποβρύχιο καθαρισμό του βυθού και επικοινώνησε με τους μαθητές από βάθος πέντε μέτρων χρησιμοποιώνας κάρτες με οπτικοποιημένα μηνύματα. Στην συνέχεια η Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, ανέλυσε τον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας, τα κριτήρια και την σημασία, καθώς η παραλία της Ν. Αγχιάλου είναι μία από τις 12 βραβευμένες παραλίες του Δήμου Βόλου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε δίπλα στο Sea access, το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στην θάλασσα για άτομα με κινητικές δυσκολίες, όπου μίλησε ο κ.Πέτρος Μπέλλος, Πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων “Ιππόκαμπος” και ακολούθησε μικρή επίδειξη για το πώς χρησιμοποιείται, εξηγώντας στα παιδιά το θέμα της προσβασιμότητας και αναδεικνύοντας το μήνυμα της διαφορετικότητας και των ίσων δικαιωμάτων. Τέλος, ο κ. Λάμπρος Λιάρος, εκπρόσωπος της Ναυαγοσωστικής σχολής Lifeguard Volos, ενημέρωσε για την παρουσία του ναυαγοσώστη στις ακτές, δίνοντας με την σειρά του συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση.

Τέλος, οι μαθητές με την συνδρομή υπαλλήλων της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, οι οποίοι τους πρόσφεραν γάντια και σακούλες ,συγκέντρωσαν απορρίμματα συμμετέχοντας σε συμβολικό καθαρισμό της παραλίας, ενώ με την επιστροφή τους στο σχολείο θα ολοκληρώσουν την περιβαλλοντική δράση ζωγραφίζοντας, ενώ οι δημιουργίες τους θα κοσμήσουν σημεία της ακτής. Την δράση πλαισίωσε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων αφίσες και ενημερωτικό υλικό , ενώ τα νεράκια που δόθηκαν αποτελούν ευγενική χορηγία της κάβας Βασιλικής Κοπάνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει