Eπαναπάτρισε 10 γυναίκες και 25 παιδιά από τους καταυλισμούς τζιχαντιστών της Συρίας
[ad_1]
Η Γαλλία προχώρησε σήμερα στον επαναπατρισμό 10 γυναικών και 25 παιδιών που κρατούνταν σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, την τέταρτη τέτοιου είδους επιχείρηση μέσα σε έναν χρόνο.
«Οι ανήλικοι παραδόθηκαν στις κοινωνικές υπηρεσίες αρμόδιες για τα παιδιά» και υποβάλλονται σε ιατρικό και ψυχολογικό έλεγχο, ενώ «οι ενήλικες παραδόθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές», διευκρίνησε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Γαλλίδες αυτές είχαν μεταβεί οικειοθελώς στα εδάφη που έλεγχαν τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ. Στη συνέχεια αιχμαλωτίστηκαν μετά την πτώση του χαλιφάτου του Ισλαμικού Χαλιφάτου το 2019.
Πριν μόλις έναν χρόνο η Γαλλία τερμάτισε την πολιτική της βάσει της οποίας εξέταζε ξεχωριστά την υπόθεση κάθε κρατούμενου στους καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ, που ελέγχουν οι Κούρδοι, έπειτα από την καταδίκη της από διεθνή δικαστήρια.
Τζιχαντιστές μαχητές διάφορων εθνικοτήτων, αλλά και οι οικογένειές τους – γυναίκες και παιδιά– κρατούνται σε αυτούς τους υπό κουρδική διοίκηση καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, όπου η βία είναι ενδημική και οι στερήσεις πολλές.
Συνολικά 16 γυναίκες και 35 παιδιά επέστρεψαν στη Γαλλία πριν έναν χρόνο στο πλαίσιο της πρώτης μαζικής επιχείρησης επαναπατρισμού, ενώ τον Οκτώβριο ακολούθησαν 15 γυναίκες και 40 παιδιά.
Τον Ιανουάριο το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε ανακοινώσει τον επαναπατρισμό 15 γυναικών και 32 παιδιών, λίγες ημέρες αφού το Παρίσι καταδικάστηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.
Σήμερα «η Γαλλία ευχαρίστησε την τοπική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας για τη συνεργασία της, που κατέστησε εφικτή αυτή την επιχείρηση».
Το ζήτημα του επανατρισμού των οικογενειών των τζιχαντιστών είναι ευαίσθητο για πολλές χώρες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κούρδων της Συρίας πολλές δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους από τους καταυλισμούς, περιοριζόμενες στην επιστροφή μικρών ομάδων καθώς φοβούνται για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός τους.
Στις αρχές Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει να επαναπατριστούν όλες οι οικογένειες που κρατούνται στον καταυλισμό αλ Χολ, χαρακτηρίζοντάς τον «τον χειρότερο καταυλισμό παγκοσμίως».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσες Γαλλίδες και παιδιά κρατούνται ακόμη στη Συρία.
«Στους καταυλισμούς αυτούς υπάρχουν περίπου 100 παιδιά τα οποία έχουν γνωρίσει μόνο τον βούρκο, τα συρματοπλέγματα και τη βία», υπογράμμισε σήμερα η Μαρί Ντοζέ δικηγόρος των οικογενειών κάποιων Γαλλίδων που κρατούνται στους καταυλισμούς.
Πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης επεσήμανε τον Μάιο ότι «μόνο μερικές γυναίκες εξακολουθούν να ζητούν να επαναπατριστούν», διευκρινίζοντας ότι είναι «περίπου 80». Οι υπόλοιπες «δεν θέλουν να επιστρέψουν».
[ad_2]
Zougla.gr