Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου, παρουσία του υπουργού Παπαθανάση, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή

Περιφερειάρχης Αγοραστός: “Η εποχή είναι γρήγορη, πρέπει να πάμε γρηγορότερα, πρέπει να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να δώσουμε θέσεις εργασίας…”

Τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της άνοιξε και επισήμως σήμερα η Ιχθυόσκαλα του Βόλου, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν σήμερα 1 Νοεμβρίου 2021, από τον Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνης, των Βουλευτών Μαγνησίας, της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, του διευθύνοντα συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, καθώς και αρκετών ακόμη πολιτών.

Το συγκεκριμένο έργο ήταν ένα έργο ζωής για τους επαγγελματίες αλιείς της Μαγνησίας, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, ενώ εκτός των αναγκών της Μαγνησίας, ουσιαστικά η νέα ιχθυόσκαλα, η οποία μπορεί να άργησε να ολοκληρωθεί, εξυπηρετεί την κεντρική Ελλάδα αλλά και μέρος της Μακεδονίας.

Ήδη οι πρώτοι 10 ιχθυέμποροι έχουν εγκατασταθεί, έχοντας πλέον έναν σύγχρονο χώρο όπου διεξάγεται η δημοπρασία των ψαριών (η διαδικασία θυμίζει μεγάλες αγορές ψαριών του εξωτερικού) και εξυπηρετεί ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα. Πρόκειται για μια από τις 11 αγορές που λειτουργούν υπό τον έλεγχο και την ευθύνη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αλιείας (ΟΚΑΑ).

Ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, στην ομιλία του τόνισε ότι “είναι πλέον γεγονός η 11η ιχθυόσκαλα στην Ελλάδα, ένα έργο που είχε καθυστερήσει. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θέλαμε να επιταχύνουμε τα έργα που είχαν κολλήσει. Και το κάναμε ξεκινώντας από το Ελληνικό και εν συνεχεία σε μία σειρά έργων. Δημιουργούμε ένα έργο φιλικό στην επχειρηματικότητα και το περιβάλλον. Η 11η ιχθυόσκαλα θα λειτουργήσει δίνοντας μια αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τους αλιείς. Η Πολιτεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη στήριξη της αλιείας αλλά αυτό που καίει είναι να δώσει στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερα προϊόντα και ποιοτικά.

“Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εντάσσει τη Μαγνησία με ποσοστό ενίσχυσης 70%”

Στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο και στις δυνατότητες που φέρνει για την περιοχή της Μαγνησίας και ειδικότερα υπογράμμισε ότι: “Η αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης και φέρνει νόμους. Ένας από αυτούς είναι ο αναπτυξιακός νόμος που τίθεται σε διαβούλευση σήμερα το απόγευμα. Ένας νόμος που δίνει ιδιαίτερη στήριξη στην Περιφερειακή Ενότητα της Μαγνησίας και ευρύτερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνοντας ποσοστά ενίσχυσης που φθάνουν και στο 70% για επενδύσεις στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά λοιπόν που έχουμε αύξηση της ενίσχυση των επενδύσεων στην περιφέρεια διότι εδώ χτυπά η καρδιά της επιχειρηματικότητας και θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις, γιατί θέλουμε οι νέες και οι νέοι να βρουν δουλειά και να μείνουν στην περιοχή τους. Ταυτόχρονα με την κίνηση που υπάρχει για επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και από τους συμπολίτες μας παρατηρούμε ότι από την 1/1/22 που θα ισχύσουν οι νόμοι και το ιδιαίτερο ποσοστό στήριξης, θα δούμε μεγάλο ενδιαφέρον και στρατηγικές επενδύσεις στην Μαγνησία. Εύχομαι καλή επιτυχία στην ιχθυόσκαλα, ένα έργο αναπτυξιακό, που δίνει μια διαφορετική εικόνα, μιας Ελλάδας που πάει μπροστά που στηρίζει τους επιχειρηματίες και τους συμπολίτες μας, δίνοντας, όπως το κάναμε και κατά την κρίση, τη δυνατότητα στον καταναλωτή, να ψωνίσει φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα”.

Ανατιμήσεις προϊόντων

Ερωτηθείς ο κ. Παπαθανάσης για τις ανατιμήσεις προϊόντων τόνισε ότι “οι ανατιμήσεις συνδέονται με το τέλος κατά κάποιο τρόπο της πανδημίας και της επαναφοράς στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια λόγω σωστής δημοσιονομικής πολιτικής και με αυτόν τον τρόπο έπεσαν 42 δις στην πραγματική οικονομία στηρίζοντας θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Περί τα 500 εκ. ήλθαν να στηρίξουν το ενεργειακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Από την άλλη διευρύνουμε και μεγεθύνουμε το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνουμε την γραφειοκρατία, παλεύουμε την αισχροκέρδεια, διευρύνουμε τους ελέγχους, παρακολουθούμε την αγορά και σίγουρα όπως έδειξε η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών για να βγούμε στην κανονικότητα, καθώς η προσφορά θα καλύψει τη ζήτηση. Όλα γίνονται σε ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα και το μέρισμα της ανάπτυξης ήδη έδωσε τη δυνατότητα στην πολιτεία να δώσει αυτά τα 500 εκ. . Θα δούμε το τρίτο τρίμηνο πως θα διαμορφωθεί και ανάλογα θα λάβουμε αποφάσεις”.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της νέας Ιχθυόσκαλας στην τοπική οικονομία, στη συμβολή της νέας διοίκησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στην ολοκλήρωση του έργου, καθώς και στη στρατηγική σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον Βόλο και τη Μαγνησία ευρύτερα για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση εγκαινίων της Ιχθυόσκαλας Βόλου. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τη συγκεκριμένη κλαδική εμπορική δραστηριότητα στη Μαγνησία, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Ελλάδα. Ένα έργο το οποίο, αν και είχε δρομολογηθεί από το 2014, οι προηγούμενες ηγεσίες δεν του έδωσαν την απαραίτητη σημασία για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η νέα διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας -μία εταιρεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας- το έβαλε μπροστά από τις αρχές του 2020. Το ίδιο έγινε, άλλωστε, και με την προώθηση έργων και επενδύσεων για πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία και εταιρείες στη χώρα μας, που για αρκετά χρόνια παρέμεναν σε αναμονή και εκκρεμότητα.

Μέσα, λοιπόν, σε λίγους μήνες ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προχώρησε με συγκροτημένο και αποτελεσματικό τρόπο για την αποπεράτωση όλων των τεχνικών έργων που εκκρεμούσαν για τη λήψη των αναγκαίων αδειών λειτουργίας της Ιχθυόσκαλας. Η νέα, λειτουργική, Ιχθυόσκαλα στον Βόλο είναι πλέον γεγονός:

• Εξυπηρετώντας δεκάδες επιχειρήσεις, αλιείς και εμπόρους από τη Μαγνησία, την Κεντρική Ελλάδα και τους όμορους νομούς.
• Δημιουργώντας συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας των καταναλωτών.
• Διαμορφώνοντας υποδομές αγοράς και συναλλαγών που διασφαλίζουν το εισόδημα των αλιέων.
• Οργανώνοντας, με σύγχρονες διαδικασίες, το ιχθυεμπόριο της Μαγνησίας και της Κεντρικής Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα έργο που ανταποκρίνεται και στον κομβικό ρόλο του σύγχρονου κράτους σε μία οικονομία. Τον ρόλο να διαμορφώνει τις υποδομές και τις συνθήκες για να λειτουργήσει η αγορά, να προχωρήσει το εμπόριο, να εξελιχθούν οι επιχειρήσεις και να αναπτυχθεί η οικονομία. Και αυτό γίνεται στον κλάδο του ιχθυεμπορίου για την περιοχή μας. Και αυτό έγινε, καθιστώντας τον Βόλο στρατηγικό κόμβο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου. Άλλωστε, δεν είναι η μόνη περίπτωση που η Κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει τη στρατηγική σημασία της πόλης του Βόλου και της Μαγνησίας στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή στον χαιρετισμό της ανέφερε: «Μοιραζόμαστε την ίδια τεράστια ικανοποίηση μπροστά στη νέα σύγχρονη υποδομή, μπροστά στη νέα προοπτική που σηματοδοτεί για τον τόπο μας η λειτουργία της νέας ιχθυόσκαλας Βόλου.

Μετά από αγώνες και διεκδικήσεις πολλών ετών, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και άριστα οργανωμένες κινήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα εμπλεκόμενα υπουργεία, μετά από ώριμες μελέτες και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις, η κατασκευή της νέας ιχθυόσκαλας επιβραβεύει κάθε κόπο, επιβραβεύει την πίστη και την υπομονή των αλιέων και ιχθυεμπόρων, επιβραβεύει και αναδεικνύει την συμβολή τους στην οικονομία του τόπου, στην ανάπτυξη και το μέλλον του κλάδου.

Ένα μέλλον που οφείλουμε να στεγάσουμε σε κτήρια υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, που συναντούν τα πιο αυστηρά κριτήρια και ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, δίνοντας πνοή σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.

Ο σκοπός επετεύχθη και, σήμερα, η ιχθυόσκαλα Βόλου λειτουργεί δυναμικά και παραγωγικά και εξυπηρετεί τους επαγγελματίες αλιείς και ιχθυέμπορους σε εξαιρετικές συνθήκες με τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην αγοραπωλησία των αλιευμάτων, από την παραλαβή τους από τα σκάφη μέχρι τη διάθεσή τους για κατανάλωση, καθώς τα αλιεύματα θα βρίσκονται σε στεγασμένο χώρο και θα αποθηκεύονται σε ψυγεία που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις.

Οι αλιείες της περιοχής και η αλιευτική οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους τοπικούς εμπόρους και η λειτουργία της νέας ιχθυόσκαλας Βόλου δημιουργεί έναν ακλόνητο παράγοντα σταθερότητας, ισορροπίας και εξέλιξης με θετικές επιπτώσεις σε όλο τον κλάδο της αλιείας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη Διοίκηση Λιμένος Βόλου, στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), που είναι ο φορέας διαχείρισης της νέας ιχθυόσκαλας του Βόλου, στο Σύλλογο Ιχθυεμπόρων Μαγνησίας, στους επαγγελματίες αλιείς, σε όλους όσοι εργάστηκαν για το έργο αυτό».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας  Αγοραστός στον χαιρετισμό του τόνισε ότι:  «Ήταν επτά χρόνια, τα οποία περνούσαν. Μετά ήρθε μια καινούργια διοίκηση είδε το θέμα με μεγαλύτερο σεβασμό και ενδιαφέρον, ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις που είχε, πλήρωσε επιπλέον 600.000 ευρώ  για τις απαραίτητες εργασίες και το έργο έγινε και πλέον καθιστά το Βόλο εμπορευματικό κέντρο”.

Ο κ. Αγοραστός άσκησε κριτική για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου τονίζοντας ότι «το κράτος είναι αργό, το Υπουργείο είναι αργό. Έπρεπε να λειτουργήσει από το 2014. Η εποχή είναι γρήγορη, πρέπει να πάμε γρηγορότερα, πρέπει να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να δώσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε καθυστερήσει και δεν θα έχουμε εργαζόμενους σε λίγο καιρό. Ήδη υπάρχουν προβλήματα. Οι νέοι άνθρωποι έχουν φύγει. Πρέπει να το δει το κράτος αυτό και να φροντίσει και να τους κρατήσει και να τους αμείψει αναλόγως».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει