Είναι υγιεινό να τρώμε φρούτα πριν από το πρωινό;

Πρέπει να τρώμε φρούτα πριν το φαγητό; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το αν πρέπει να τρώμε φρούτα πριν από το πρωινό. Ενώ ορισμένοι νομίζουν ότι αυτό δεν είναι καλό για την υγεία, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων  με άδειο στομάχι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Τα φρούτα παρέχουν τα πιο θρεπτικά συστατικά για την λειτουργία του οργανισμού μας και χαρακτηρίζονται από την περιεκτικότητά τους σε φρουκτόζη, εκτός από το νερό, το οποίο γενικά καταλαμβάνει το 95%.
Πώς πρέπει να τρώω ένα φρούτο;
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον καταλληλότερο τρόπο κατανάλωσης ενός φρούτου,  ώστε να πάρουν τα μέγιστα από τα οφέλη τους. Η καλύτερη ώρα για να φάτε κάποιο φρούτο είναι πριν από το πρωινό ή με άδειο στομάχι.
Γιατί πρέπει να καταναλώνω φρούτο πριν από το πρωινό ή με άδειο στομάχι;
frouto-karkinos
Αυτή είναι μια πραγματικά αποτελεσματική μέθοδος κατανάλωσης φρούτων, σε αυτή την περίπτωση η πέψη δεν γίνεται μέσα στο στομάχι, αλλά στο έντερο. Τα φρούτα περνούν γρήγορα από το στομάχι κι έπειτα συνεχίζουν στα έντερα. Εκεί είναι το σημείο που τα σάκχαρα απελευθερώνονται.
Έτσι αν πρόκειται να συνδυάσετε άμυλο, πατάτες ή κρέας με φρούτα, δεν πρόκειται να φτάσουν στα έντερα, όπου εκεί αποδίδουν στο μέγιστο. Αντ’ αυτού, θα αρχίσουν να προκαλούν την ζύμωση.
Τι συμβαίνει όταν η κατανάλωση φρούτων με κάνει να νιώθω άρρωστος;
Εάν φάτε  φρούτο κι έπειτα έχετε μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα σας ή  νιώθετε άβολα ή βαριά με το στομάχι σας, αυτό οφείλεται πιθανότερα στο ότι δεν φάγατε σωστά το φρούτο κι ότι  το στομάχι σας δεν ήταν άδειο. Εάν δεν είναι αυτός ο λόγος, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.
Άλλες περιπτώσεις…
Σας συνιστούμε να αποφεύγετε εμφιαλωμένο χυμό πριν από το πρωινό (επεξεργασμένο ή αγορασμένο από κατάστημα) ή χυμό σε κονσέρβα ή χυμό που έρχεται σε γυάλινα δοχεία, καθώς έχει θερμανθεί κατά την διάρκεια της παραγωγής του, αλλάζοντας την αρχική του όξινη δομή και περιέχοντας πλέον συντηρητικά.
Μιλώντας για οφέλη
ahladi-kardia
 Το να τρώτε φρούτα το πρωί δεν κάνει μόνο την διατροφή σας λιγότερο βαριά, αλλά επίσης σας παρέχει και τα εξής οφέλη:
  • Βοηθά στην προστασία από καρδιακή ασθένεια.
  • Ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, ειδικά τις αδύναμες φλέβες, οι οποίες συνέχεια προκαλούν εμφράγματα ή εσωτερική αιμορραγία.
  • Χάρη στην βιοφλανοειδή τους σύσταση, εμποδίζουν το αίμα να πήζει και να μπλοκάρει τις αρτηρίες.
Πώς να κάνετε την  διατροφή φρούτων αποτελεσματική
Εάν είστε συνηθισμένοι να ξυπνάτε και να τρώτε πολύ φαγητό για πρωινό θα πρέπει να μάθατε ότι έτσι γεμίζετε το στομάχι σας με στοιχεία που θα χρειαστεί μια ολόκληρη μέρα για να ολοκληρωθεί η πέψη τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να σκεφτείτε τροφές, οι οποίες απορροφούνται εύκολα, όπως το φρούτο.
Εάν είναι δυνατό, προσπαθήστε να τρώτε μόνο φρέσκα φρούτα και χυμούς μόλις ξυπνάτε ή έως το μεσημέρι. Όσο περισσότερο το κάνετε αυτό, τόσο περισσότερο  δίνεται η ευκαιρία  στο σώμα σας να καθαρίσει τον εαυτό του γρηγορότερα.
 Άλλες προτάσεις

Katharismos-hymoi

Εάν πρόκειται να καταναλώσετε φρούτα ή χυμούς, προσπαθήστε πάντα να επιβεβαιώνετε ότι δεν είναι πολύ κρύοι ή παγωμένοι. Αυτό στερεοποιεί τα συστατικά τους κι επιβραδύνει την πέψη. Μετά από τα γεύματα, θα μπορούσατε να κάνετε ένα ζεστό τσάι ή, αν προτιμάτε, λίγο ζεστό νερό. Αυτό που κάνουν αυτά τα είδη, με την θερμοκρασία τους, είναι να μαλακώνουν τα λίπη ώστε να εξαλείφονται γρηγορότερα, διευκολύνοντας την πέψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει