Ενισχύεται η τουρκική λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν – Ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές

Θετική ήταν η αντίδραση των αγορών στην επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, με την Capital Economics ωστόσο να προειδοποιεί πως τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών και ιδιαίτερα η ενισχυμένη εκτελεστική εξουσία του Τούρκου προέδρου προκαλούν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Κατά την Capital Economics, η θετική αντίδραση των αγορών θα είναι βραχύβια, ιδιαίτερα αν ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιήσει τις νέες ενισχυμένες προεδρικές εξουσίες για να πιέσει προς την κατεύθυνση μιας χαλαρότερης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κατά 3% έναντι του δολαρίου νωρίτερα σήμερα, με την άνοδό της να περιορίζεται αργότερα στο 1,5%, ενώ η τοπική χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε άνοδο 3,7% κατά το άνοιγμα της, χάνοντας μέρος των κερδών αργότερα, για να διαμορφωθεί στο 2,2% στις 11 π.μ.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου υποχώρησε στο 16,07% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε στο 18,84% από το 19,18%.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών ενισχύουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την τουρκική οικονομία.

Βασικές παράμετροι που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την τουρκική οικονομία, κατά την Capital Economics:

Οι αξιωματούχοι που θα επιλέξει να έχει στο στενό του περιβάλλον ο κ. Ερντογάν.
Αν η νίκη θα ωθήσει τον κ. Ερντογάν να πιέσει για χαμηλότερα επιτόκια.
Ο κρατικός προϋπολογισμός που ο κ. Ερντογάν πρέπει να υποβάλει στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο και ο οποίος θα δώσει την πρώτη πραγματική αίσθηση της κατεύθυνσης της τουρκικής οικονομίας