Επιλογή Ευθύνης: Όχι στην ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία – Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Η οικονομική κρίση, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, η διεθνής αστάθεια, η ιστορική λήθη, η άγνοια, οι τρομοκρατικές ενέργειες, αποτελούν την πρώτη ύλη ακροδεξιών δυνάμεων, σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που επενδύουν στον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ως λαός που βιώσαμε την ξενιτιά και την προσφυγιά, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να αντιταχθούμε σε κηρύγματα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, όπως του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλου, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, και μάλιστα, παιδιών. Το σχολείο δεν είναι κτήμα κανενός. Το σχολείο είναι, πρώτ’ από όλα, χώρος προαγωγής και σεβασμού της αξιοπρέπειας, του ανθρωπισμού, της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης.

Πιστεύουμε σε ένα δημόσιο σχολείο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα εξοπλίζει τα παιδιά με αξίες, γνώσεις, δεξιότητες, διανοητικά και ψυχικά εφόδια, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Όχι για να υποτάσσονται σ’ αυτή, αλλά για να την ερμηνεύουν πολύπλευρα και να αγωνίζονται να την αλλάξουν και να τη βελτιώσουν. Γιατί η μόρφωση δεν είναι μόνο υπόθεση γνώσεων, είναι στάση ζωής.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την, για ακόμη μία φορά, εύγλωττη σιωπή της δημοτικής αρχής σε ένα μείζον θέμα δημοκρατίας και ανθρωπισμού. Στηρίζουμε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του ελληνικού σχολείου και του Έλληνα εκπαιδευτικού. Και καλούμε όλους, τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια, τους βουλευτές των δημοκρατικών κομμάτων, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς, την Ένωση γονέων και κηδεμόνων, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, να καταγγείλουν τα κηρύγματα του μίσους και να υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία,  καταγωγή.

Δεν αξίζει στον Βόλο του Ρήγα, του Δελμούζου, των ριζοσπαστικών ιδεών και των δημοκρατικών αγώνων, η ρετσινιά του ξενοφοβικού. Δεν αξίζει στα παιδιά μας να γαλουχούνται με τέτοιες αντιλήψεις.».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει