Φ. Γεννηματά: Τεράστιες πολιτικές ευθύνες – Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει τις ποινικές

«Τις ποινικές ευθύνες θα τις διερευνήσει η Δικαιοσύνη, που οφείλει να αποδώσει το δίκαιο. Οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες», δήλωσε αναφερόμενη στις φονικές πυρκαγιές η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ έκανε λόγο για συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης και συγκάλυψης της κυβέρνησης, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η κ. Γεννηματά καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι «ενώ υπήρχαν ήδη νεκροί και πολλοί εγκλωβισμένοι, ασχολήθηκε με τα περί “ασύμμετρης απειλής”».

«Και ρωτούσε “τι ώρα το πρωί θα πετάξουν ξανά τα αεροπλάνα”. Δεν είχε καμιά απορία αν έστω απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Παρίσταναν τους ανήξερους για τα θύματα των πυρκαγιών. Ήταν συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης και συγκάλυψης. Κυνισμός χωρίς όριο. Αν ασχολούνταν στο ελάχιστο με την πυρκαγιά , στο εκατοστό από όσο με την προπαγάνδα, δεν θα ζούσαμε αυτή την τραγωδία», συνέχισε η κ. Γεννηματά. Χαρακτήρισε επίσης επικίνδυνη την κυβέρνηση, τονίζοντας πως «πρέπει να φύγουν».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως υπάρχει ένα βασικό ερώτημα και ένα συμπέρασμα: «Είτε υπήρξε λάθος εκτίμηση της κατάστασης και επομένως και λάθος διαχείριση, είτε όπως είπαν στη χθεσινή συνέντευξη, εκτίμησαν τον κίνδυνο και συνειδητά αποφάσισαν να κάνουν αυτή τη διαχείριση που οδήγησε στο θάνατο τόσους ανθρώπους. Το συμπέρασμα είναι αβίαστο. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τους».

Διερωτήθηκε, δε, «ανεξάρτητα πως μπήκε η φωτιά, ανεξάρτητα πόσο δύσκολο ήταν να ελεγχθεί λόγω ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών φαινομένων, τον κόσμο γιατί δεν τον προστάτευσαν εφαρμόζοντας έγκαιρα το προβλεπόμενο σχέδιο οργανωμένης και συντονισμένης εκκένωσης των απειλούμενων περιοχών;».

«Από τη χθεσινή τους συνέντευξη προκύπτει ότι αποφάσισαν να μην το κάνουν. Ομολόγησαν ότι αποφάσισαν να αφήσουν τους ανθρώπους να καούν αβοήθητοι», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.