Γ. Σούρλας: Ιστορικής σημασίας η τελική απόφαση για τους άταφους ήρωες του 1940

“Μετά από 76 χρόνια κλείνει το κεφάλαιο της παρασπονδίας για τους άταφους ήρωες, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου…”

Ο Γιώργος Σούρλας, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, σχετικά με την απόφαση της Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδος – Αλβανίας, που συνήλθε χθες στην Αθήνα για την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των οστών των πεσόντων που πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς, δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε την ιστορική αυτή απόφαση της Επιτροπής, που μετά από 76 χρόνια κλείνει το κεφάλαιο της παρασπονδίας για τους άταφους ήρωες, που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα αποφανθεί και θα αποδώσει ευθύνες για την εθνική και ανθρωπιστική αυτή εκκρεμότητα, που δεν έχει προηγούμενο ακόμη από την αρχαία Ελλάδα, που ήταν γνωστός ο σεβασμός στους νεκρούς μαχητές («Νεκρούς θάπτειν, νεκρόν μη υβρίζειν»).

Θέλω να ευχαριστήσω, όσους συνέδραμαν καθοιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από δώδεκα χρόνια, την εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών  για την εκκρεμότητα αυτή καθώς και για τις παρεμβάσεις προς κάθε αρχή στο εσωτερικό, στην Αλβανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από την παρουσίαση του προβλήματος, με τεκμηριωμένα στοιχεία δύο βιβλίων σε ενενήντα και πλέον περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, διαπιστώθηκε ο πόνος και το παράπονο των συγγενών και διατυπώθηκε από όλους το ερώτημα «γιατί τους ξεχάσαμε;». Στο οδοιπορικό αυτό δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες συντάχθηκαν με την πρόταση της Ένωσης ότι δεν πρέπει να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άταφους πεσόντες.

Το χρέος μας για τους πεσόντες δεν σταμάτα στον  ευπρεπή ενταφιασμό, αλλά στην ικανοποίηση των προσδοκιών για μια Ελλάδα, που να ανταποκρίνεται  στις προσδοκίες της για την οποία θυσιάστηκαν».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει