Γ. Σούρλας: Συνεχίζεται η κερδοσκοπία στα φάρμακα

Επιστολή στην Εξεταστική Επιτροπή Υγείας στη Βουλή

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ενώ η Εξεταστική Επιτροπή που συστήθηκε προ έτους και συνεχίζει να συνεδριάζει για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας στο απώτερο παρελθόν η κερδοσκοπία σε φάρμακα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Στην επιστολή του προς την εξεταστική Επιτροπή ο Γ. Σούρλας, επισημαίνει ότι ενώ ως Γραμματέας Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε καταθέσει στοιχεία για την κερδοσκοπία στα ραδιοφάρμακα το 2012 στις αρμόδιες υπηρεσίες και στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2015, η κερδοσκοπία συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Συγκεκριμένα στην επιστολή, αναφέρει:

Στις 23.6.2017 που προσήλθα στην Επιτροπή σας κατέθεσα και στοιχεία για την κερδοσκοπία σε φάρμακα. Συγκεκριμένα, για ραδιοφάρμακα που διατίθονταν στην Ελλάδα σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες του εξωτερικού, ακόμη σε ορισμένα νοσοκομεία σε δεκαπλάσιες τιμές (επί παραδείγματι ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 258ευρώ, διάτίθετο στη χώρα μας έναντι 3.000ευρώ, ενώ στο εξωτερικό 1.087 ευρώ).

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και τη διαβίβαση σχετικών φακέλων το 2012 στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, στο Υπουργείο Υγείας και στις 10.2.2015 στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ή έστω αμφισβήτηση ως προς την ύπαρξη ζητημάτων, που ανέφερα για την κερδοσκοπία.

Στις 21.10.2016 η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αποφάσισε την ανάρτηση των τιμών των ραδιοφαρμάκων στο Παρατηρητήριο Τιμών και «την κεντρική διαπραγμάτευση των τιμών ραδιοφαρμάκων υψηλού κόστους».

Πέρασε 1,5 χρόνος από τη λήψη αυτών των αποφάσεων και όχι μόνο δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση, αλλά ούτε έχουν αναρτηθεί οι τιμές στο διαδίκτυο.
Στη σχετική ιστοσελίδα, αναγράφεται ημερομηνία απόφασης και ότι εκκρεμεί η ανάρτηση τιμής
(η παραπομπή: http://84.205.248.47/front.php/advanced)

Σε αυτά τα ζητήματα που ετέθησαν, πρέπει να δοθεί μια απάντηση ή αντιμετώπιση του προβλήματος. Απάντηση από τις αρμόδιες αρχές αν πράγματι υπάρχει θέμα κερδοσκοπίας ή αντιμετώπιση του προβλήματος, αν υφίσταται.

Απευθύνομαι στην Επιτροπή σας που διερευνά ζητήματα σκανδάλων και διαφθοράς, στο χώρο της υγείας, γιατί πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις σας και στις δυνατότητές σας να συμβάλλετε στην αντιμετώπισή τους.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες έχετε απευθυνθεί και εφόσον συνεχίζει η εκκρεμότητα σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει