Γιάννης Βρούτσης σε Ζέττα Μακρή: «Αυτόματη έκδοση συντάξεων από τον Ιούλιο 2020 – συγκεκριμένες ημερομηνίες»

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας είχε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

Η κ. Μακρή ζήτησε την συνάντηση για να ενημερώσει τον Υπουργό για τα συνταξιοδοτικά αιτήματα, που εκκρεμούν και χρονίζουν, μεταξύ άλλων, και στον Ν. Μαγνησίας, λόγω της αδράνειας των κυβερνώντων τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Ο Υπουργός, γνώστης των προβλημάτων, αναλυτικά και εμπεριστατωμένα, με συγκεκριμένες ημερομηνίες, εξήγησε στην βουλευτή τον οδικό χάρτη έκδοσης τόσο των νέων όσο και των εκκρεμουσών συντάξεων.

Ειδικότερα, με την ψηφιακή πλατφόρμα «ΑΤΛΑΣ», που τέθηκε σε λειτουργία, στις 23/07/2020:

1. η αυτόματη έκδοση των συντάξεων θα γίνεται στις ακόλουθες ημερομηνίες ανά κατηγορία επαγγελματικού κλάδου:
o Αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις γιατρών θα εκδίδονται, αυτόματα, με ηλεκτρονική υποβολή, από τον Μάρτιο 2021
o Συντάξεις μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των μηχανικών, επίσης, αυτόματα, με ηλεκτρονική υποβολή από τον Σεπτέμβριο 2021
o Συντάξεις δικηγόρων, δημοσιογράφων και αυτοαπασχολούμενων, με την ίδια διαδικασία από τον Δεκέμβριο 2021

2. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις αγροτών και τις συντάξεις χηρείας, η υποβολή της σχετικής αίτησης, θα εκδοθούν ΑΜΕΣΩΣ, με την προϋπόθεση ότι θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι αυτή είναι η διαδικασία της άμεσης έκδοσης αυτής της κατηγορίας των συντάξεων, δηλαδή η ηλεκτρονική υποβολή.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις αυτής της κατηγορίας (χηρείας και αγροτών), εντός του επομένου διμήνου, θα εισαχθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα όλες οι αιτήσεις για την ταχύτατη διεκπεραίωσή τους.

3. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα κηδείας, από τις 7/07/2020, εκδίδονται, αυτόματα, πάντοτε και μόνον, με ηλεκτρονική υποβολή.
Σε ό,τι αφορά τα 45.000 εκκρεμή αιτήματα για δαπανηθέντα έξοδα κηδείας, ήδη, έχουν εκταμιευθεί κονδύλια για τα 35.000 και αναμένεται, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, να ολοκληρωθεί η ικανοποίηση και των υπολοίπων 10.000 εκκρεμών αιτημάτων.

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να αναζητούνται, εντός δεκαπενθημέρου, τα έξοδα κηδείας από την οικογένεια των θανόντων αλλά και από τα γραφεία κηδειών, εν τη απουσία στενών συγγενών.
Στη συνάντηση ετέθησαν από την Βουλευτή και τα θέματα, που απασχολούν τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Ν. Ιωνίας, όπως την ενημέρωσαν στην πρόσφατη συνεργασία της μαζί τους στον Βόλο, στις 26-08-2020, και είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου, του οποίου προΐσταται ο κ. Βρούτσης.

Η κ. Μακρή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφορετική μεταχείριση ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιρειών για την παρουσία συγγενών α’ βαθμού. Το αίτημα αυτό έχει, πολλαπλώς, επεξεργασθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Ν. Ιωνίας και τη σχετική εισήγησή του παρέδωσε η κ. Μακρή, εγγράφως, στον Υπουργό, ο οποίος της δήλωσε πώς προτεραιότητα του Υπουργείου, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κ. Μακρή, θεωρώντας το αίτημα του εμπορικού κόσμου λογικό – περισσότερο από ποτέ, λόγω και της πανδημίας – το υποστήριξε, με θέρμη, γιατί το όφελος για τις επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη υποχώρηση του δημοσίου οφέλους. Κατανόησε, όμως, απολύτως, τις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Πέραν των άλλων θεμάτων, η βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό για αιτήματα του Συνδέσμου λιμενεργατών Βόλου, που αφορούν στον περιορισμό πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και εισφοροδιαφυγής.

Η κ. Μακρή συνεχάρη τον Υπουργό για τον αποτελεσματικό και γρήγορο χειρισμό θεμάτων, που ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες, την προώθηση της ψηφιακής παροχής υπηρεσιών ώστε η επίλυση αιτημάτων με οικονομικό αντικείμενο να μη χρονίζει και βραδύνει αλλά και για την αναλυτική ενημέρωση που, πανελληνίως, απασχολεί τους πολίτες και, φυσικά, και τους πολίτες του Ν. Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει