Γιορτή της μητέρας σήμερα – Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες

Όπου και αν βρίσκεστε, πάρτε την ένα τηλέφωνο να της ευχηθείτε, πηγαίνετε να την συναντήσετε καικάντε την μία αγκαλιά. Κι αν δεν μπορείτε δεν πειράζει, εκείνη το ξέρει.

 

Πως τιμουσαν τη Μητερα στην Αρχαια Ελλαδα

Στην ελληνική μυθολογία συναντάμε την μητέρα Γη, την πρώτη μητέρα, που λατρεύονταν σαν θεότητα. Η μητέρα Γη ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η προσωποποίηση της φύσης και μητέρα των πάντων.

Η μικρασιατική θεότητα Κυβέλη, γνωστή στους Έλληνες ως Ρέα λατρεύονταν ως θεά της γης, της άγριας φύσης και της γονιμότητας. Σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία ήταν η πρώτη γυναίκα που γέννησε με τοκετό και μεγάλωσε με το μητρικό της γάλα τα παιδιά της.

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας;

Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Άνν Τζάρβις (Ann Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν «Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας» για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.

Η κόρη της, Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) θέλοντας να  τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Η ημέρα της μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής – όπου και καταγόταν Άννα Τζάρβις – το 1910. Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας, και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. Σήμερα η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο.

Η Εμπορευματοποίηση της Ημέρας της Μητέρας
Η σύγχρονη καθιερωμένη ημέρα της μητέρας έχει επικριθεί επειδή έχει γίνει υπερβολικά εμπορική και μάλιστα αυτό είχε επισημανθεί και από την ίδια την Anna Jarvis που την καθιέρωσε.

Παρόλο που η Anna Jarvis ήταν η ιδρύτρια της ημέρας της μητέρας, αντιτάχθηκε στην εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση που ακολούθησε καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1920 εταιρείες άρχισαν να πωλούν κάρτες και δώρα για την ημέρα της μητέρας. Η Άννα Τζάρβις κατάλαβε πως οι εταιρείες είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την ιδέα της γιορτής της μητέρας και είχε αρχίσει να δίνεται έμφαση στο κέρδος και όχι στο συναίσθημα. Ως αποτέλεσμα, οργάνωσε μποϊκοτάζ στις εταιρείες αυτές και απείλησε με αγωγές εναντίον τους.

Η Τζάρβις πίστευε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτιμούν και να τιμούν τις μητέρες τους με χειρόγραφες επιστολές που εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους, αντί να αγοράζουν δώρα και προκατασκευασμένες κάρτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει