Γραμματέας ΕΛΜΕ Μαγνησίας Τσιτούμη στο Marconi 96,1: Αυτή είναι η ουσία της ανακοίνωσής μας για τη χορηγία Ιδρύματος Μποδοσάκη

ΗΧΗΤΙΚΟ: “Η απόφαση για την ανακοίνωση ήταν ομόφωνη… Οργανωμένη “κινητοποίηση” των Μέσων ένα μήνα μετά. Εμένα μου δημιουργεί ερωτηματικά. Θέλει κάποιος να διαφημιστεί, υπάρχει άλλη σκοπιμότητα… Πρωτοφανής η παρέμβαση Μητσοτάκη…”

Μέσα από το Radio Marconi 96,1 F.M. και την εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, εξήγησε την ουσία της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας αναφορικά με την πρόταση του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το πρωινό της Παρασκευής η γραμματέας της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη.

“Οργανωμένη “κινητοποίηση” των Μέσων της Αθήνας μετά από ένα μήνα… Δημιουργεί ερωτηματικά…”

“Καταρχάς εμείς ως ΕΛΜΕ μετά από μία παράσταση συναδέλφων, βγάλαμε μία ανακοίνωση 5 Σεπτεμβρίου για χορηγία Ιδρύματος Μποδοσάκη, 5 Σεπτεμβρίου, που τη στείλαμε παντού και έρχεται μετά από έναν μήνα μία οργανωμένη “κινητοποίηση” των Μέσων της Αθήνας, κανάλια, ραδιόφωνα κλπ. για την ανακοίνωση αυτή. Εμένα μου δημιουργεί ερωτηματικά, γιατί υπάρχει αυτό το πράγμα μετά από ένα μήνα”, αναρωτήθηκε η εκπαιδευτικός για να συνεχίσει:

“Θέλει κάποιος να διαφημιστεί, υπάρχει άλλη σκοπιμότητα;”

“Θέλει κάποιος να διαφημιστεί, υπάρχει άλλη σκοπιμότητα; Πάντως η ΕΛΜΕ δεν θέλει να διαφημιστεί. Τουλάχιστον αυτό το ξέρω. Από εκεί και πέρα η ανακοίνωσή μας τί νόημα έχει. Ότι εμείς δεν θέλουμε εξωθεσμικοί παράγοντες να υποκαθιστούν την ευθύνη και την υποχρέωση του κράτους στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Εξωθεσμικοί, οι οποίοι, πραγματικά και από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Μποδοσάκη, βλέπουμε ότι μιλάει για μία άτυπη λειτουργία, δηλαδή δεν πέρασε από τα θεσμικά όργανα, υπουργείο, περιφερειακές διευθύνσεις κλπ. και μέσα από την υπεύθυνη των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) διοχέτευσε ένα ερωτηματολόγιο ή αν θέλετε μία πρόταση, να καταγράψουμε, τα σχολεία, τα γυμνάσια τις ελλείψεις πάνω στο εργαστήριο φυσικών επιστημών”.

Ερωτηθείσα για το πώς έφτασε αυτή η πρόταση στα σχολεία, η κ. Τσιτούμη εξήγησε: “Αυτό έφτασε στα ΕΚΦΕ, στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας και το διακίνησαν, χωρίς να υπάρχει υπογραφή ή ξέρω εγώ κάτι επίσημο από το υπουργείο Παιδείας. Επομένως είναι ένα μη θεσμικός παράγοντας, ο οποίος ζητάει στοιχεία. Και λέω εγώ, πραγματικά, καλώ του υπουργείο Παιδείας να μου πει κατά πόσο αυτή η διαδικασία έχει νόημα ή τί στάση θα κρατήσει. Και την ΟΛΜΕ πάνω εδώ θα της ζητήσω ευθύνες. Και το ουσιαστικότερο, όταν λέμε εμείς ότι δεν θέλουμε εξωθεσμικούς παράγοντες, λέμε φοβόμαστε μην ανοίξει καμιά κερκόπορτα για την παρέμβασή τους στο κύριο εκπαιδευτικό έργο. Αυτή ήταν η ουσία της ανακοίνωσής μας”.

“Μπορούσε να απευθυνθεί στο υπουργείο…”

Κάνοντας αναφορά στην διαδικασία που ακολουθήθηκε, η κα Τσιτούμη δήλωσε: “Πέρα από τη διαδικασία, οι εξωθεσμικοί παράγοντες θα πρέπει να ελέγχονται και να ξέρω προς τα πού θα στρέφομαι για να ελέγξω αυτούς τους εξωθεσμικούς παράγοντες. Αυτό είναι το βασικό. Τώρα, από εκεί και πέρα, κατά την προσωπική γνώμη μπορούσε να πάει και να πει εγώ θέλω να κάνω χορηγία, δωρεά, δεν ξέρω τί, στο υπουργείο και να ζητήσει στοιχεία από το υπουργείο και ξέρεις, πάρε τα λεφτά τα οποία έχω και μοίρασέ τα στα σχολεία σαν δωρεά. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Πάντως να σας πω ότι όποιος εξωθεσμικός παράγοντας έρχεται στα σχολεία, παίρνει πάντοτε την έγκριση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορούμε να βάλουμε οποιονδήποτε μέσα. Νομίζω ότι είναι σαφής η θέση”.

“Ενορχηστρωμένη επίθεση – Πρωτοφανής η παρέμβαση Μητσοτάκη…”

Ερωτηθείσα σχετικά με την έκταση που πήρε το θέμα, η κ. Τσιτούμη σχολίασε: “Από παντού ανακοινώσεις, οι οποίες το ξέραν από τις 5 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε και στις τοπικές εφημερίδες και κανένας δεν αντέδρασε. Και λέω γιατί αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση και στον τοπικό Τύπο κλπ…; Τί θέλουν να πετύχουν, να διαφημίσουν κάτι, άλλη σκοπιμότητα; Για την άλλη σκοπιμότητα ο καθένας μπορεί να καταλάβει”.

Κληθείσα να σχολιάσει την παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, η κα Τσιτούμη είπε χαρακτηριστικά: “Νομίζω ότι είναι πρωτοφανές, σε ανακοίνωση μίας ΕΛΜΕ, τώρα δεν θέλω να την κρίνω, αλλά σε λίγο νομίζω ότι θα πρέπει να βάλουμε τα ζητήματα ιδεολογικά και πολιτικά”.

“Ομόφωνη η απόφαση για την ανακοίνωση…”

Ερωτηθείσα αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών για το θέμα, η κα Τσιτούμη απάντησε: “Εγώ έχω να πω το εξής, ότι η απόφαση για την ανακοίνωση 5 Σεπτεμβρίου βγήκε ομόφωνα, ένα το κρατούμενο. Δεύτερο, στηριχθήκαμε σε βασικές θέσεις του κλάδου, όπου μιλάμε για τους εξωθεσμικούς παράγοντες, με ποιόν τρόπο και αν πρέπει να μπαίνουν και είμαστε κάθετοι στο να μπουν οι εταιρείες, γι’ αυτό και τελειώνει έτσι η ανακοίνωσή μας, ότι οι εταιρείες δεν πρέπει με τίποτα να μπουν στα σχολεία. Ξεκάθαρα”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει