Greece Rally 2X20: Μια μοναδική εμπειρία 


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, 10:58

Φωτογραφίες του Alessio Corradini 

Το διεθνές εγχώριο Rally έγινε στη Βέροια από 23 έως 29 Αυγούστου και ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο εν μέσω της πανδημίας, που έφτασε οργανωτική ομάδα και συμμετέχοντες στα όριά τους!  

Όλα όμως πήγαν καλά και η οργανωτική επιτροπή αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση καταφέρνοντας να κάνει το όνειρο -όπως φάνταζε- πραγματικότητα, να δώσει ζωή, δράση, περιπέτεια και να προσφέρει απίστευτες εικόνες σε όλους. Επτά ημέρες, 50 συμμετέχοντες και 50 άτομα της οργανωτικής ομάδας απόλαυσαν ένα υπέροχο τοπίο, έναν αγώνα 1.700 χιλιομέτρων στο Βέρμιο, στο Πάικο, στα Πιέρια όρη, στον Αλιάκμονα, στο Βελβεντό! Επτά ημέρες και επτά ειδικές διαδρομές που ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες και ανέδειξαν τους νικητές. Αλλά ας δούμε τις ημέρες αναλυτικά: 

 

Day 1, 23/8 – Stage SS1 Πρόλογος – Eγνατία Οδός 

1η Υπερειδική, λοιπόν, με μια μικρή σε διάρκεια αγωνιστική ημέρα, ως πρόλογος για αυτά που θα ακολουθήσουν ώστε οι οδηγοί να πάρουν μια γεύση από τις διαδρομές της φετινής χρονιάς. Μικρές απλές διαδρομές από τη Βέροια μας οδήγησαν στην ειδική διαδρομή που πήγαινε παράλληλα με τον Αλιάκμονα και με την Εγνατία Οδό, προσφέροντας θεαματικό σκηνικό και πλάνα για τους φωτογράφους. Και όλα αυτά στους πρόποδες του Βερμίου, κρατώντας τον αγώνα σε χαμηλά υψομετρικά. Μόλις 50 χιλιόμετρα, αλλά αρκετά «ζουμερά» με διαδρομές Enduro και Rally και με αρκετές απαιτήσεις σε πλοήγηση. 

Πρώτος που τερμάτισε την ειδική ήταν ο Σλοβάκος πρωταγωνιστής του Dakar Stefan Svitko (και νικητής των 4 προηγούμενων ετών), 2ος ο Ολλανδός Jos Van Dal και 3ος ο Σλοβάκος Martin Benko. 

Day 2, 24/8 – Stage SS2 Μικρό Βέρμιο 

2η μέρα στο Greece Rally 2X20 και τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν διαρκώς. Οι πρωτοπόροι εναλλάσσονται και οι εκπλήξεις δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα. Όμορφη μέρα για να απολαύσουν οι συμμετέχοντες τα βουνά της Βέροιας στην ειδική των 200 χιλιομέτρων πάνω στο Βέρμιο. Μέσω της Πλατείας Ελιάς και Ωρολογίου, οι μοτοσικλέτες ανέβηκαν από ένα δύσκολο μονοπάτι και ξεχύθηκαν στην κορυφογραμμή, απόλαυσαν τα λιβάδια στο οροπέδιο, οδηγώντας σε λάσπη, ανάμεσα σε πυκνές φτέρες, και σε σκοτεινά δρομάκια κάτω από πυκνά δέντρα. Ήταν ένα πανέμορφο και απολαυστικό σκηνικό. 

Ταχύτερος στη σημερινή ημέρα ο Πολωνός Maciek Gιemza παίρνοντας το προβάδισμα στη γενική από τον 3ο σήμερα Stefan Svitko, ενώ 2ος ήταν ο Milan Engel (CZ). Στην ελληνική κατάταξη 1ος ήταν ο Βασίλης Μπούδρος, με τον Κώστα Χατζημιχάλη στη 2η θέση και τον Γιώργο Στογιάννο στην 3η.  

Day 3, 25/8 – Stage SS3 Πάικο 

3η μέρα στον αγώνα, η μεγαλύτερη αγωνιστική ημέρα του Greece Rally 2X20 με 350 χιλιόμετρα στην πορεία των αγωνιζομένων. Για μια ακόμη φορά έγιναν ανατροπές που δείχνουν ότι φέτος στον αγώνα η μάχη για τη νίκη θα εξελιχθεί σε μεγάλο θρίλερ. Ο καιρός συννεφιασμένος με ελαφριά βροχή που δρόσιζε τους αναβάτες και έφτιαξε ένα τέλειο τερέν. Μια μεγάλη απλή διαδρομή οδήγησε τους αγωνιζόμενους στα Γιαννιτσά και στο Πάικο όρος, για μια πανέμορφη ειδική διαδρομή 210 χιλιομέτρων. Κάτω από πυκνά δάση και αρκετή λάσπη σε εγκαταλελειμμένους δρόμους, και με αποκορύφωμα ένα παλιό καλά κρυμμένο ρωμαϊκό πέτρινο καλντερίμι στην Κορυφή του Δούμα, που ήταν και το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής. Αρκετή λάσπη στο πυκνό δάσος ταλαιπώρησε αρκετά τους αναβάτες των Quad. Ο Giemza έκανε κάποια κρίσιμα λάθη πλοήγησης που του στοίχισαν ακριβά και έτσι ο Svitko πήρε ένα καλό προβάδισμα και την πρώτη θέση της ημέρας (αλλά και στη γενική). 2ος ήταν ο πρωταθλητής freestyle Supercross Libor Podmol (CZ) και 3ος ο Engel. 

Day 4, 26/8 – Stage SS4 Ελαφίνα – Βεργίνα 

4η μέρα, η μικρότερη αγωνιστική ημέρα του αγώνα, κάτι σαν μέρα ξεκούρασης μετά από τις εξαντλητικές προηγούμενες, μεγάλες ημέρες. Έτσι, λίγα δευτερόλεπτα χώρισαν τους 2 πρώτους νικητές! Η δυνατή βροχή τη νύχτα της παραμονής έφτιαξe ένα τέλειο τερέν, κάνοντας την SS4 ιδανική για Cross Country Rally. Λίγα κρυμμένα μονοπάτια με απαιτητική πλοήγηση έδωσαν μια ξεχωριστή γεύση στη σύντομη ημέρα. Η μικρή Ειδική έδωσε το χρόνο και την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. 1ος τερμάτισε και πάλι ο Svitko, πίσω του ο Giemza και 3ος ο Engel. 

Day 5, 27/8 – Stage SS5 Σέλι – Όρος Βέρμιο 

Ημέρα 5η, με τη μεγαλύτερη και δυσκολότερη ειδική του αγώνα, σχεδόν 300 απαιτητικά χιλιόμετρα! Μια διαδρομή που εξάντλησε στην κυριολεξία τους αγωνιζόμενους, κάνοντάς τους να αποδώσουν το 110% των δυνάμεών τους, χωρίς πολλοί από αυτούς να αποφύγουν τα λάθη! Οι περισσότερες διαδρομές διαδραματίζονταν γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, με απίστευτα σκηνικά από το οροπέδιο και πυκνά δάση από τα γύρω χωριά, τον Τριπόταμο, τα Παρχάρια, τη Λεφκόπετρα, Καστανιά, Ξηρολίβαδο, Βέρμιο, Φυτιά, με κατάληξη την Πατρίδα. Στο Σέλι υπήρχε ανάπαυλα για ανεφοδιασμό και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τις ομάδες και τους συνοδούς να απολαύσουν μια καλοκαιρινή ημέρα στο δροσερό χιονοδρομικό. Όχι εύκολη, αλλά απεναντίας μια δύσκολη ημέρα… 

Στην αρχή της ειδικής οι 2 κορυφαίοι αναβάτες πήγαιναν ο ένας πίσω από τον άλλο, αλλά στο τέλος ο Svitko κατάφερε να πάρει σαφές προβάδισμα. 2ος ο Giemza και 3ος ο Engel. 

Day 6, 28/8 – Stage SS6 Πιέρια Όρη – Βελβεντός 

Άλλη μια μεγάλη και δύσκολη ημέρα περίμενε τους αγωνιζόμενους, με απροσδόκητες εξελίξεις και εκπλήξεις. Το Stage 6 ανέβασε τους αναβάτες στα Πιέρια Όρη από το Ελατοχώρι και το χιονοδρομικό του, σε υψόμετρο 2024m πάνω στο Καταφύγιο του Βελβεντού. Ένα απίστευτο σκηνικό με τρομερή θέα, το οποίο προφανώς προκάλεσε έλλειψη προσοχής στον πρωτοπόρο Svitko, ο οποίος είχε μια πτώση από χτύπημα σε πέτρα και έσκισε τον μηρό του στη μέση της Ειδικής διαδρομής, αναγκάζοντάς τον σε εγκατάλειψη και παράδοση της σκυτάλης του νικητή. Η ιατρική ομάδα της οργάνωσης τον ανέλαβε γρήγορα και μετά από μερικά ράμματα και δύο παγωμένες μπίρες αναμένει το ΟΚ του γιατρού του αγώνα ώστε να συνεχίσει αύριο. Νικητής της σημερινής ημέρας ήταν ο freestyle Motocrosser Podmol, 2ος ο Engel και 3ος ο Giemza. Στη γενική κατάταξη ο Giemza είναι ο διαφαινόμενος πρωτοπόρος και νικητής, καθώς μένει μόνο μια μικρή αγωνιστική ημέρα, η 7η ημέρα Enduro, για να ολοκληρώσει το σκηνικό του φετινού Greece Rally. 

Day 7, 29/8 – Stage SS7 Enduro day 

Οι αναβάτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια υπέροχη διαδρομή 120 χιλιομέτρων στα πέριξ της Βέροιας, σε έναν δυνατό επίλογο σε αυτό το δύσκολο και -ευτυχώς- απαλλαγμένο από COVID-19, Greece Rally 2X20. Όπως κάθε χρόνο, η 7η ειδική τύπου enduro οδήγησε τους αναβάτες προς το Σέλι, περνώντας από την Πατρίδα, τη Φυτιά, το Αρκοχώρι, το Κάτω Σέλι και την Κουμαριά, μια διαδρομή ιδανική για μικρές μοτοσικλέτες. 

Καθώς ο Svitko εγκατέλειψε, η 1η θέση ήταν ανοιχτή υπόθεση και ήταν ο Πολωνός Giemza που πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο και πήρε τη νίκη και μαζί τον αγώνα. Συγχαρητήρια, Maciek! Δεύτερος τερμάτισε ο Engel παίρνοντας και τη 2η θέση στη Γενική και 3ος ο Van Dal. Στην ελληνική κατάταξη 1ος τερμάτισε ο Βασίλης Μπούδρος, 2ος ο Κων/νος Χατζημιχάλης (με 10 συνεχή χρόνια παρουσίας στο Greece Rally) και τρίτος ο Γιώργος Στογιάνος. 

 

Τελική Γενική Κατάταξη 

1. Maciek GIEMZA (PL) 22h24’42” 

2. Milan ENGEL (CZ) 22h43’09” 

3. Libor PODMOL (CZ) 23h49’12” 

4. Jos VAN DAL (NL) 24h20’30” 

5. Vladimir PREIS (SK) 25h20’27” 

6. Ad JANSEN (NL) 25h43’24” 

7. Vasilis BOUDROS (GR) 25h47’17” 

8. Martin BENKO 26h11’57” 

9. Petr Angelo VLCEK (CZ) 26h15’15” 

10. Jiri KALAT (CZ) 26h53’51” 

Αναλυτικά αποτελέσματα και οι νικητές των κατηγοριών εδώ

Οι δηλώσεις της οργάνωσης του αγώνα 

Ως οργανωτική ομάδα θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Βέροιας και το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας για τη συνδιοργάνωση του αγώνα, την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, τη Superfast Ferries, το Ξενοδοχείο Αίγες Μέλαθρον, την ΕΚΟ Καλλιαρίδης, την Οινοποιεία Θυμιοπούλου, την Toyota Πόδας, τη Voreia Beer, τα αναψυκτικά Νέκταρ, τις Motorex, Acerbis, Airoh, Motomarket Δημητριάδης, το Νοσοκομείο Βέροιας, τον Μοτοσικλετιστικό Αθλητικό Όμιλο Βέροιας και όλους τους φίλους από Ελλάδα και εξωτερικό που βοήθησαν και συνέβαλαν για την πραγμάτωση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας έγινε κάτω από τα αυστηρότερα πρωτόκολλα τήρησης μέτρων για τον Covid-19, οι συμμετέχοντες και η οργανωτική ομάδα προσήλθαν και απήλθαν από τη Βέροια με αρνητικό τεστ, κάτι που μας έκανε να βλέπουμε με ασφάλεια και σιγουριά την κοινωνική επαφή του αγώνα μας με την τοπική κοινωνία. Δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλειώδεις τελετές απονομής και λήξης, οι πανηγυρικές παρελάσεις στις Πλατείες Ελιάς και Ωρολογίου, τα πάρτι, τα πυροτεχνήματα και οι μαζικές προσελεύσεις θεατών, αφού διακριτικά κρατήσαμε τη δημοσιότητα του αγώνα σε χαμηλά επίπεδα. 

Ελπίζουμε οι όμορφες φωτογραφίες και τα Video να σας δώσουν μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα και να σας «ταξιδέψουν» νοερά ως συνεπιβάτες μας στον αγώνα! Ο αγώνας μας θα έχει την προβολή που του αξίζει και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2021, με πολλαπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων, αμέτρητο αριθμό θεατών, κέφι και χαμόγελα, σε ένα απαλλαγμένο από περιορισμούς και προβλήματα υγείας περιβάλλον. 

Σας περιμένουμε στο Greece Rally-Veria 2021! 

 

 

 

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει