Η ΕΕ υπέρ της Ελλάδας και υπέρ του διεθνούς δικαίου στις διαφορές μας με την Τουρκία.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφέστατα πάρει τη θέση της χώρας μας – ουσιαστικά τη θέση υπέρ του διεθνούς δικαίου – στις διαφορές μας με τη γειτονική χώρα”, δήλωσε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, με αφορμή και την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σχετικά με τις συζητήσεις για τα θέματα της οικονομίας ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε πως “εθνικό θέμα είναι και η οικονομία και η έξοδος από τα μνημόνια, την οποία ουσιαστικά οριοθετεί και προαναγγέλλει στην τελική της έκβαση η σημερινή επίσκεψη Γιούνκερ”.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο αν. υπουργός, εκτίμησε ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου “η Τουρκία έχει εμπλακεί σε ένα παιχνίδι κλιμάκωσης της έντασης”, σημειώνοντας πως ενδεχομένως “θα υπάρξει αποκλιμάκωση μετά τις εκλογές”. “Δεν σημαίνει αυτό ότι θα περιμένουμε τις εκλογές. Εμείς συνεχίζουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες συντονισμένα και από πολλές πλευρές, έτσι ώστε να έχουμε την απελευθέρωση των στρατιωτικών μας όσο δυνατόν συντομότερα”, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως στην υπόθεση αυτή “όσο καθυστερεί η απαγγελία του κατηγορητηρίου, τόσο προφανέστερο γίνεται ότι ξεπερνάμε τους κανόνες για τη δίκαιη δίκη που θέτει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και οι κανόνες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού”. “Αυτό που περιμένουμε εμείς από την τουρκική Δικαιοσύνη είναι το αυτονόητο, να υπάρξει άμεσα κατηγορητήριο, που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά και να ολοκληρωθεί η δίκη το συντομότερο δυνατό”, τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει