Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” δημιουργούν δίκτυο πόλεων

Από τη Θεσσαλονίκη, η οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” – M?decins Sans Fronti?res (MSF) ξεκινά έναν κύκλο συζητήσεων στα θέματα που αφορούν το παγκόσμιο πολιτικο-κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και το μετασχηματισμό μέσα από αυτή τη νέα κατάσταση της δράσης της.

Η Θεσσαλονίκη θα είναι, επίσης, μέρος του δικτύου πόλεων, που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, για την ανάπτυξη κοινών δράσεων, που θα υποστηρίζουν τα προγράμματά της.

“Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι η ταχεία δημοκρατική υποχώρηση. Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει και άμεση συνέπεια στον τρόπο, με τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα αντιλαμβάνεται τα δικαιώματα του ανθρώπου κι΄αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη των δικών μας δράσεων γίνεται πολύ πιο δύσκολη με πολλές καινούριες προκλήσεις”, τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ (Πρακτορείο FM 104,9) o πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου.

Ο τρόπος με τον οποίο η οργάνωση καλείται να συνεχίσει τη δράση της στα πιο επικίνδυνα, ξεχασμένα μέρη του πλανήτη, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και η προσέγγιση και συνεργασία της με την κοινωνία των πολιτών για την υλοποίηση κοινών δράσεων, είναι τα θέματα ανοιχτής συζήτησης που διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανοιχτή συζήτηση, με θέμα “Η ανθρωπιστική δράση στις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Προκλήσεις και Διλήμματα”, ο Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, απαντά στο ερώτημα πώς μετασχηματίζεται η οργάνωση μέσα από αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, ειδικά σε χώρες που αντιμετωπίζουν πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις.

H κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι νέοι πόλεμοι, οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι βιαιότητες και η παντελής έλλειψη σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και οι καταστροφές δομών υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα ολόκληρες κοινότητες να στερούνται την απαραίτητη ιατρική βοήθεια σε περιόδους που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η συνεργατική διακυβέρνηση σε συνθήκες λιτότητας, η εμπειρία οκτώ πόλεων (Αθήνα, Μελβούρνη, Βαλτιμόρη, Βαρκελώνη, Λέστερ, Ναντ, Μόντρεαλ, Δουβλίνο) και ειδικά η περίπτωση της Αθήνας, είναι το θέμα που αναπτύσσει η Νάγια Τσελεπή, διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας. Στα ερωτήματα που αφορούν την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, τις μορφές δράσης που επιλέγουν ομάδες πολιτών στις πόλεις, καθώς και τον ρόλο που καλούνται και μπορούν να παίξουν τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες, απαντά η Xρυσάφω Αρβανίτη,

Συντονίστρια MSF Association.Οι τρόποι οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών είναι το θέμα για το οποίο μιλά ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής στο Τμήμα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.”Η προσπάθεια είναι όλοι να ορίσουμε αυτή την καινούρια πραγματικότητα και μέσα από αυτή να δούμε ποια θα είναι η δική μας στάση”, εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα”.

“Ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη μία συζήτηση, επειδή βλέπουμε ότι έχουμε στην πόλη ένα δυναμικό πυρήνα εθελοντών και μελών και διερευνούμε το πώς θα μπορέσουμε να οργανώσουμε μαζί με την κοινωνία των πολιτών κάποιες κοινές δράσεις”, τόνισε και πρόσθεσε: “έχουμε επιλέξει σε διάφορα σημεία του πλανήτη να γίνει μία πιο διαδραστική συζήτηση για το πώς τελικά εκφράζεται ένας εξωστρεφής χαρακτήρας από την πλευρά της οργάνωσης, παύει να κάνει μόνον αυτά που παραδοσιακά κάνει ως ανθρωπιστική βοήθεια και έρχεται πιο κοντά με την κοινωνία των πολιτών. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε με μία στήριξη και με αλληλεπίδραση”.

Όπως είπε ο κ. Χρήστου, πρόκειται για πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος για τα παγκόσμια δεδομένα της οργάνωσης και εξήγησε ότι ουσιαστικά “στήνεται” ένα δίκτυο πόλεων (Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ναϊρόμπι, Γιοχάνεσμπουργκ, Μεξικό, Σίδνεϊ και Μόντρεαλ), σε μια προσπάθεια διαδραστικής συζήτησης και ανάπτυξης κοινών δράσεων, που θα υποστηρίζουν τα προγράμματά των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει