Η Τ.Ε. ΚΚΕ Μαγνησίας στο Κέντρο Φιλοξενίας ΜΟΖΑ

«Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες – Αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση»

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Μαγνησίας με επικεφαλής το Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλίας Γιώργο Λούμα και το Δημοτικό Σύμβουλο Βόλου Απόστολο Νάνο επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων «ΜΟΖΑ». Μοιράστηκε η μεταφρασμένη Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Τα μέλη του Κόμματος εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ. Κάλεσαν τους πρόσφυγες να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα εργατικά συνδικάτα και τις άλλες μαζικές οργανώσεις, μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των ανταγωνισμών, της επιχείρησης  διαμελισμού των κρατών και των αλλαγών των συνόρων για το ξαναμοίρασμα των εδαφών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ύστερα από τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Ε.Ε. και την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για τις άθλιες συνθήκες «φιλοξενίας», αλλά κυρίως, γιατί συμμετέχει στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που γεννούν το προσφυγικό δράμα, που είναι και δικό της δημιούργημα. Στις ΝΑΤΟικές βάσεις και εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας, ανεφοδιάζεται και εκπαιδεύεται η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που βομβαρδίζει τις χώρες των προσφύγων.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη δομή του Βόλου 148 πρόσφυγες από τη Συρία το Ιράκ και λίγοι απ’ το Κουβέιτ, απ’ τους οποίους τα 75 είναι παιδιά. Οι συνθήκες διαβίωσής τους στο κέντρο είναι δύσκολες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων και των υπευθύνων του στρατού, στη δομή εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα. Εκτός από το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να διαμένουν στοιβαγμένοι σε μικρούς προχειροφτιαγμένους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα: τη φτώχεια! Τα επιδόματα που παίρνουν για να καταφέρουν να ζήσουν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι ψίχουλα. Πιο συγκεκριμένα οι πρόσφυγες καλούνται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για φαγητό, σωματική υγιεινή και ένδυση με ποσά που ξεκινούν για ένα άτομο από 150 €, και κλιμακώνονται για τετραμελή οικογένεια στα 400 € με «ταβάνι» τα 550 € για 7μελή και πάνω οικογένεια. Στη δομή, μαζί με τις οικογένειές τους, διαμένουν 28 παιδιά 0-3 ετών, με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες (βρεφικό γάλα, είδη σωματικής περιποίησης, κ.ά. που είναι πανάκριβα). Επίσης μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η μετακίνηση προς την πόλη, αφού για να πραγματοποιήσουν αγορές ή να επισκεφθούν για προβλήματα υγείας το νοσοκομείο πραγματοποιούνται δρομολόγια μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βόλο δραστηριοποιούνται αρκετές ΜΚΟ, που διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. H σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες έχουν βαρύτατες ευθύνες για την παραχώρηση της φιλοξενίας και της προστασίας των προσφύγων ουσιαστικά σε ιδιώτες. Η δράση των ΜΚΟ επιδεινώνει την κατάσταση. Στο Βόλο έχουν αναλάβει δράση Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η DRC, η ΑΡΣΙΣ, η ΕΡΥΘΡΑ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ, η INTERVOLVE, κ.ά. Ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων σε ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, την εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, την παροχή υλικών, τη νομική στήριξη, κ.ά. δυσκολεύει την καθημερινότητα των προσφύγων, αφού οι «παροχές» εξαρτώνται από τη διαχείριση και τη ροή της χρηματοδότησης και όχι από τις πραγματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πάρα πολλοί αυτοί οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και θα μείνουν στη χώρα μας, και στην πόλη μας. Θα ενταχθούν στην εργατική τάξη της χώρας μας, θα μοιράζονται τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες δυσκολίες, την ίδια εκμετάλλευση που υφίστανται και οι Έλληνες εργαζόμενοι. Η Τ.Ε Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην περιοχή μας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Να αγωνιστούν και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών: Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τον συνολικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών που το επιθυμούν από την Ελλάδα. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές.

Για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης. Για άδειες διαμονής. Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και των δουλεμπορικών και εγκληματικών κυκλωμάτων που θέλουν να εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει