Η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σε συνέδριο της Αμερικανικής Πρεσβείας

«Η νέα πραγματικότητα στην ελληνική εκπαίδευση έχει ισχυρό ψηφιακό αποτύπωμα!»

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο συνέδριο Education Revolution, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις και τις εξελίξεις στην Παιδεία, την επόμενη ημέρα στην εκπαίδευση και την ψηφιακή διάστασή της.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, με χρηματοδότηση από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. και σε συνεργασία με την εταιρεία Socialinnov, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, φιλοξενήθηκε στο Digital Greece Pavilion και περιελάμβανε μια σειρά από εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις σε πάνελ, με επίκεντρο το μέλλον της εκπαίδευσης.

Η κ. Μακρή ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της «Αξιότιμε κ. Πρέσβη, κ. Pyatt, αγαπητή ομάδα της Socialinnov, είμαι, πραγματικά, ευτυχής που μου δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσω στο συνέδριο Education Revolution, με την ιδιότητά μου της Υφυπουργού Παιδείας, την τεράστια αλλαγή που επιφέρουμε στην εκπαιδευτική πράξη, στη μαθησιακή διαδικασία, στη λειτουργία και την ουσία της εκπαίδευσης στον τόπο μας, με σαφή προσανατολισμό στις παγκόσμιες καινοτόμες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές πρακτικές και εφαρμογές.

Δεσμευτήκαμε για ένα νέο σχολείο.

Με θέση στα νηπιαγωγεία μας για κάθε τετράχρονο μαθητή. Με δραστηριότητες στα Αγγλικά σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία. Με καινοτόμες θεματικές στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια της χώρας: ρομποτική, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, κλιματική αλλαγή, εθελοντισμό, ανάμεσα σε άλλες. Με οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε ψηφιακά εργαλεία και νέες δεξιότητες. Με 123 Νέα Προγράμματα Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση. Με σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από πέρυσι. Με τα πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑΛ της χώρας. Με τα πρώτα 5 Πειραματικά ΙΕΚ και τα 5 πρώτα Θεματικά ΙΕΚ, που προβλέπεται να λειτουργήσουν από Οκτώβριο.

Δημιουργούμε και εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, μέσα από την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Προτείνουμε εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές με επαγγελματική προοπτική, μέσω της ουσιαστικής αναβάθμισης και ανάδειξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Προχωρήσαμε σε 16.200 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτονομία των σχολείων, την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ανταποκρινόμαστε έμπρακτα στην απαίτηση της κοινωνίας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, με γνώμονα, πάντα, τη βέλτιστη ποιότητα προγραμμάτων σπουδών, τα εμπλουτίζουμε με νέες θεματικές, όπως οι τεχνολογίες αιχμής, πληροφορική και η ρομποτική, και δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), όπως ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη, ψηφιακά δικαιώματα, με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της παραδοσιακής διδασκαλίας αποτελεί την νέα εκπαιδευτική πρόταση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο.

Η ένταξη των ψηφιακών μέσων στην διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια ουσιαστική προσθήκη με θετικό πρόσημο στην ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης στο σύγχρονο σχολείο που ακολουθεί ή και καθοδηγεί τις παγκόσμιες τάσεις και εξελίξεις.

Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή γνώση.

Είμαστε υπερήφανοι για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό που αποδεικνύεται μέσα από τα παρακάτω στοιχεία:

  • 472.833 μαθητές και φοιτητές έχουν ήδη προμηθευτεί τεχνολογικό εξοπλισμό (tablet, laptop, desktop) μέσω του προγράμματος voucher «Ψηφιακή Μέριμνα»
  • 4.000 laptop/tablet στα σχολεία το 2019, ενώ δρομολογήθηκε η προμήθεια 90.000.
  • Η Αναβάθμιση του ίντερνετ έχει ολοκληρωθεί σε 7.000 σχολεία και επεκτείνεται στο σύνολο των σχολείων της επικράτειας μέσω του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ
  • Εφαρμογή των ηλεκτρονικών εγγραφών (e-eggrafes) σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες
  • Έκδοση ψηφιακών αποσπασμάτων απολυτηρίων (e-apolytiria) στα γυμνάσια και τα λύκεια
  • Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πλήρως ψηφιοποιημένες διαδικασίες (e-τοποθετήσεις) με στόχο την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων.
  • Ενώ, μόλις σήμερα, ανακοινώθηκε το Edupass.gov.gr, το νέο ψηφιακό εργαλείο, που θα συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Η νέα πραγματικότητα στην ελληνική εκπαίδευση έχει ισχυρό ψηφιακό αποτύπωμα!»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει