Η Ζ. Μακρή ομιλήτρια στην εξαιρετική εκδήλωση του Δ. Αλμυρού για την έμφυλη βία

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή ήταν κεντρική ομιλήτρια στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών», που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αλμυρού σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η κα Μακρή ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο κα Μπέη για την πρωτοβουλία, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σαβελίδη, τα στελέχη εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές Λυκείων του Αλμυρού για την συμμετοχή τους, που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της παγκόσμιας μάστιγας της έμφυλης βίας.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμά της έστειλε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα ενώ την ομιλία της υφυπουργού Παιδείας πλαισίωσαν τοποθετήσεις από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό καθώς και παράλληλες δράσεις, όπως θεματικές βιντεοπροβολές.

Η εκδήλωση είχε μια απίστευτη δυναμική και έναν παλμό που δεν αφήνει περιθώρια για ολιγωρία στο θέμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν συγκλονιστική, όπως και η ταινία μικρού μήκους από το 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού με τίτλο «Ο κύκλος της βίας» που έλαβε το βραβείο στην κατηγορία ‘’Ταινίες Λυκείου’’ στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ταινιών με θέμα «Το φύλο σε πρώτο πλάνο».

Με φανερή την ικανοποίησή της για την εξαιρετική εκδήλωση που ανέδειξε η πολυπληθής συμμετοχή τους, η κα Μακρή απευθύνθηκε στις νέες και τους νέους για την έμφυλη βία «Εξοπλίζουμε τη φαρέτρα μας με δυναμικά εργαλεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων στον διαρκή αγώνα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με σκοπό την κατάργηση των στερεότυπων, τη συμμετοχή στα κοινά και την ενεργοποίησή τους.

Φωτίζουμε με γνώσεις και δεξιότητες όλες τις πτυχές του φαινομένου, προκειμένου το φως να διαλύσει το σκοτάδι της προκατάληψης και τα παιδιά μας να βρουν τον δρόμο, που θα οδηγήσει την κοινωνία μας μακριά από τη μάστιγα της έμφυλης βίας.

Κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι, όλες και όλοι, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε κοινωνικό θέμα μας αφορά εξίσου, όπως και το θέμα της βίας, της κακοποίησης, της παρενόχλησης, της αδικίας, του αποκλεισμού.

Θωρακίζουμε τους εκπαιδευτικούς μας με δεξιότητες, αναβαθμίζουμε τον ρόλο τους και τους παρέχουμε τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά εργαλεία για να μελετήσουν και να ενημερώσουν τους μαθητές τους πάνω σε παρόμοια θέματα καλλιεργώντας τις αρχές του αλληλοσεβασμού, της κοινωνικής ευθύνης, της διαφορετικότητας, της συνεργασίας, της επικοινωνίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας.

Ενισχύουμε τα σχολεία μας με 1100 οργανικές θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, με τη θέσπιση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, τη συγκρότηση επιτροπής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για θέματα προαγωγής των δικαιωμάτων της γενετήσιας αξιοπρέπειας, προστασίας της γενετήσιας ελευθερίας και πρόληψης από έμφυλη βία, παραμέληση, κακοποίηση και επιδιώκουμε τον διαρκή σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης από κοινού με άλλους οργανισμούς, δήμους, φορείς.

Αλλάζουμε φιλοσοφία και στάση ζωής, προωθούμε την ισότητα των φύλων, προλαμβάνουμε και καταπολεμούμε τη βία κατά των γυναικών.

Και, όλοι εμείς, που είμαστε σήμερα εδώ, θέλουμε να δυναμώσουμε τον αγώνα κατά της έμφυλης βίας και να μάθουμε τη νέα γενιά να αμφισβητεί και να απορρίπτει κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα φύλου που ενθαρρύνουν ή εγκρίνουν τη βία. Γιατί μόνο έτσι δε θα διαιωνιστούν τα στερεότυπα αλλά θα τερματιστεί ο κύκλος των προκαταλήψεων μέσα από υγιή πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει