Η Ζ. Μακρή, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, στην πρώτη παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο»

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή παρέστη, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην πρώτη παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) ανέλαβε την πρωτοβουλία, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ τον Σεπτέμβριο του 2020 και το βιβλίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της ΔΣΟ και του Κέντρου Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκευτικός Διάλογος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κ. Μακρή ανέφερε στον χαιρετισμός της: «Αφορμή για τη σημερινή μας συνάθροιση είναι η επίσημη πρώτη παρουσίαση του επίτομου έργου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Μία επιστημονική πολύ-πρισματική μελέτη που διατρέχοντας σε 11 διαφορετικές χώρες του κόσμου καταφέρνει να ‘’ενώσει’’ και να παρουσιάσει σε ένα έργο 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς, αφιερωμένους στη Σοφία του Θεού.

Όμως, το αιώνιο πρότυπο, η Μεγάλη Εκκλησία, η Αγία του Θεού Σοφία της Κωνσταντινούπολης, δυστυχώς μετατράπηκε σχετικά πρόσφατα σε τζαμί. Υπήρξε μια απόφαση θρησκευτικής αυταρέσκειας και υπεροψίας, αν όχι μισαλλοδοξίας, που θίγει συλλήβδην τον χριστιανικό κόσμο, Έλληνες και μη, και απαξιώνει ένα μνημείο που αποτελεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ως απάντηση σε αυτήν την πρόκληση, έρχεται η έκδοση του εν λόγω τόμου, όπου με βλέμμα ενωτικό και οικουμενικό, χωρίς ίχνος θρησκευτικού φανατισμού, ο Ορθόδοξος κόσμος βεβαιώνει και υπογράφει την ύπαρξή του. Μια ύπαρξη που μοιάζει με τις χιλιόχρονες ελιές.

Πολλά και διαφορετικά τα κλαδιά αλλά μια είναι η ρίζα. Και αυτή η ρίζα είναι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ για τον Τόμο μίλησε η επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου και η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του γενικού γραμματέα της ΔΣΟ, δρα Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Την εκδήλωση, που συντόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής κοινότητας, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και μέλη του διπλωματικού σώματος της χώρας και ξένων αντιπροσωπειών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει