Η Ζ. Μακρή στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ για τη Μαθητεία Ενηλίκων

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μ. Μακρή παραβρέθηκε και χαιρέτισε την διημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 – Μαθητεία ενηλίκων στην Ελλάδα», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το European Alliance for Apprenticeships στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 – EYY 2022», παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που, επίσης, χαιρέτισε πρώτη την διημερίδα.

Η κα Μακρή στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν. κ. Βούτσινο για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στην σημασία της ανακήρυξης του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γεγονός που επανασηματοδοτεί την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εδραίωση του ρόλου της νεολαίας σε όλους τους τομείς χάραξης πολιτικών.

«Οι κατευθυντήριες αρχές του Έτους Νεολαίας είναι η συνδιαμόρφωση και συνεφαρμογή των δράσεών του μαζί με τους νέους, με τη συμμετοχή των νέων από κάθε γεωγραφική περιοχή, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και το υπόβαθρό τους, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη οργανώσεων νεολαίας ή όχι. Μέσα από τις δράσεις του Έτους πρέπει να τους διαθέσουμε τα απαραίτητα μέσα για να συμμετέχουν, να εκφραστούν και να ακουστούν ηχηρά τα μηνύματα και οι προβληματισμοί τους.

Οι νέοι Ευρωπαίοι ως φορείς νέου πνεύματος και αλλαγών θα εμπλακούν ενεργά και μέσω του συν-σχεδιασμού βιώσιμων λύσεων θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής κοινωνίας.

Είναι στην πραγματικότητα ζητούμενο να επιτευχθεί μία συμμαχία ενδιαφερόμενων φορέων και των νέων ενεργών πολιτών, που θα βοηθήσει όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες ανάγκες αλλά και να δεσμευτούμε για την επίτευξη ενός βιώσιμου μελλοντικού κόσμου.

Και τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας είναι ο κυβερνητικός φορέας που φέρει την ευθύνη σχεδιασμού, συντονισμού, παρακολούθησης, προώθησης και διαμόρφωσης των προτάσεων πολιτικής που εφαρμόζονται για την επαγγελματική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, διά βίου μάθηση και νεολαία.

«Η πολιτική μας είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη, σε εθνικό επίπεδο, ανταγωνιστικών ανθρώπινων πόρων στο διεθνοποιημένο περιβάλλον της οικονομίας αλλά είναι εξίσου εστιασμένη στο να μην υπάρχουν διακρίσεις και αποκλεισμοί, στη διασφάλιση δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών του συνόλου των νέων, συμπεριλαμβανομένων των νέων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες, για λόγους διαφορετικότητας ή δυσμενούς κοινωνικού, πολιτισμικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

Στην Ευρώπη η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Ε.Ε.Κ.) βρίσκεται διαρκώς στην κορυφή του ενδιαφέροντος και αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ο λόγος είναι προφανής· τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θεωρούνται και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αποδοτικότητα των οικονομικών συστημάτων. Ο ρόλος δε της μαθητείας αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός γιατί είναι ο συνδετικός κρίκος των εκπαιδευτικών συστημάτων με την αγορά εργασίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει