Η Ζέττα Μακρή και η Έλενα Ράπτη για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, την Τετάρτη 10 Μαρτίου, με την κ. Έλενα Ράπτη, βουλευτή Θεσσαλονίκης και συντονίστρια της Ευρωπαϊκής καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, παρουσία της Γενικής Γραμματέως κ. Γκίκα. Η τηλεδιάσκεψη εργασίας αυτή ήταν η δεύτερη, μετά την αρχική συνάντηση, που είχε πραγματοποιηθεί, με την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως, την Υφυπουργό κ. Μακρή και την κ. Έλενα Ράπτη.

Στη συζήτησή τους, οι κυρίες Μακρή και Ράπτη, μέσα από τη θλιβερή διαπίστωση, ότι οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό, συνομολόγησαν τη δέσμευσή τους σε κοινές δράσεις εντός του σχολικού περιβάλλοντος, με στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και, κυρίως, την ενημέρωση και αυτοπροστασία των παιδιών.

Η κ. Ράπτη, σε απευθείας συνεργασία με το Children’s Rights Division, συντονίζει, για όγδοη χρονιά στην Ελλάδα, την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η ένταξη της καμπάνιας στα σχολεία και η έγκριση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» είναι μόνο η αρχή σε μια συνεργασία διαρκείας με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Η Υφυπουργός Παιδείας ενημέρωσε την κ. Ράπτη για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας ως προς την προστασία και ασφάλεια της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, προτάσσοντας την εισαγωγή νέων θεματικών (ανά ηλικία) μέσω των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο σεβασμός στον άλλον, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι θεματικοί κύκλοι διδάσκονται με καινοτόμες μεθόδους, ώστε να ενισχυθεί η βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο πιλοτικά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με σχεδιασμό να εφαρμοστούν στα σχολεία όλης της χώρας από το επόμενο σχολικό έτος.

Η κ. Μακρή, ανέφερε, επίσης, τις σημαντικές ενέργειες του ΥΠΑΙΘ σχετικά με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, για την πληρέστερη αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων, τη δημιουργία 2.800 θέσεων για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, τη θέσπιση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής και τον διαρκή σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης από κοινού με άλλους οργανισμούς, δήμους, φορείς.

Η Υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε την κ. Ράπτη ότι : «Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας και η στενή συνεργασία μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», θα αποτελέσουν ουσιαστικές και άμεσες ενέργειες με σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει