Η Ζέττα Μακρή βασική ομιλήτρια στο διαδικτυακό σεμινάριο της Πολιτικής Ακαδημίας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Διαβάστε την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του τριήμερου διαδικτυακού σεμιναρίου της Πολιτικής Ακαδημίας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Αιγαίου (Μυτιλήνης – Χίου – Σάμου Ρόδου), που διεξήχθη, με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020, με θέμα: «Η σύγχρονη ανάπτυξη των περιφερειών στη μετά-κορωνοϊό εποχή: οι προκλήσεις για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η εφαρμογή των πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κ. Μαμουλής και ο Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κ. Τσιαγκλιώτης.

Η κ. Μακρή, στην εισήγησή της αλλά και στη συζήτηση, που ακολούθησε και διήρκησε, συνολικά, δύο ώρες, αναφέρθηκε, διεξοδικά, στη σύγχρονη ανάπτυξη των περιφερειών στη μετά-κορωνοϊό εποχή, στις προκλήσεις για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ιδίως με την υλοποίηση των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην εφαρμογή των πολιτικών της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε. αλλά και για τους νέους προβληματισμούς, που, πλέον, κάνουν, δειλά, την εμφάνισή τους σε σχέση με την πολιτική συνοχής της Ε.Ε. της επόμενης ημέρας, όταν, επιτέλους, θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα.

Η βουλευτής, τόνισε, ότι, την παρούσα χρονική στιγμή, βρισκόμαστε όλοι σε ένα κομβικό σημείο και, συνεπώς, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., οι εθνικές κυβερνήσεις αλλά και η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της Ε.Ε. θα πρέπει να επιδείξουν τόλμη. Μετά από τις διαδοχικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας – την οικονομική, τη μεταναστευτική και την υγειονομική κρίση -, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση ουσιαστικών αλλαγών και αναζήτησης νέου μοντέλου αντιμετώπισης καταστάσεων και, ίσως, η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, να είναι μία λύση αφού οι Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου μοντέλου λειτουργίας για τα κράτη μέλη, αλλά και για την Ε.Ε.

Ακόμη, η κ. Μακρή υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε τη συγκυρία της πανδημίας, υποδειγματικά, καθώς έγκαιρα, επιτυχώς και γενναία, ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις μετά από την επιστημονική υπόδειξη των ειδικών, ενώ ο ελληνικός λαός, με τη σειρά του, ανταποκρίθηκε με εξαιρετική ωριμότητα και υπομονή παρόλο που είχε ταλαιπωρηθεί, από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, ισχυρού δημοσιονομικού ελέγχου και μεγάλων προσαρμογών. Η πανδημία, σαφώς, και επέφερε μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις στην πλειονότητα των τομέων της καθημερινότητάς μας και οι οποίοι, ίσως, να αποκατασταθούν μετά το πέρασμα πολλών ετών. Όμως, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τη μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία προκειμένου να βγούμε αλώβητοι από αυτή. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο τέλειος καταλύτης και επιταχυντής διαφόρων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ήταν αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλά, όμως, καθυστερούσαν, στην υλοποίησή τους, Είναι η ώρα, λοιπόν, για να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ιδίως με την εισροή των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης, για νέες πρωτοβουλίες και δράσεις, για προτεραιοποίηση ενεργειών με προστιθέμενη αξία για τους πολίτες, για έργα που θα επιφέρουν ισχυρή ανάπτυξη της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, για εκτεταμένο εκσυγχρονισμό της ψηφιακής ανασυγκρότησης των υπηρεσιών του κράτους, για μία σύγχρονη προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης με βάση την έξυπνη γεωργία. Γενικά, ήρθε η ώρα για την προοπτική υλοποίησης αποτελεσματικών προοπτικών της της χώρας για ένα καλύτερο αύριο. Το βάρος της παραπάνω ευθύνης δεν εξαντλείται μόνο στην Κυβέρνηση αλλά και στις περιφέρειες προκειμένου να προταθούν έργα με προστιθέμενη αξία αλλά και να υλοποιηθούν σωστά σε ορίζοντα δεκαετίας. Αν αυτό το καταφέρουμε, η χώρα για την οποία μιλάμε θα είναι μία εντελώς διαφορετική και προς το καλύτερο χώρα».

Η βουλευτής, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση που της απηύθυναν να είναι κεντρική ομιλήτρια για ένα τόσο ζωτικό θέμα, συνεχάρη τους συμμετέχοντες για τη θερμή, διαδραστική και γεμάτη προβληματισμούς, συζήτηση που είχαν, από την οποία διεφάνη, περίτρανα, όχι μόνο η πολιτική ωριμότητα και η βαθιά γνώση του ζητήματος που είχαν – αφού έθεσαν καίριες και ουσιαστικές ερωτήσεις -, αλλά και για τον εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο, που διημείφθη, καταδεικνύοντας τον ενθουσιασμό τους να ενημερωθούν και να δραστηριοποιηθούν. Τέλος, η κ. Μακρή εξέφρασε στους συμμετέχοντες την εμπιστοσύνη ότι η παρουσία τους στην πολιτική ζωή και η συμμετοχή τους στα κοινά μόνο καλό θα προσφέρει στον τόπο και στην παράταξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει