Κ. Χαλεβας: Απαράδεκτη αδιαφορία για χιλιάδες ιδιοκτήτες γης στη Μαγνησία

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Τα όρια των οικισμών προ του 1923 και κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων μετά από την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣΤΕ 1268/2019 πριν 4 χρόνια ακυρώθηκαν με αποτέλεσμα κανένας ιδιοκτήτης οικοπέδου και αγροτεμαχίου να μην γνωρίζει αν είναι εντός ορίων οικισμού ή εκτός ορίων.

Σημειωτέων ότι το πρόβλημα της οριοθέτησης υπήρχε από το 2012 σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας με αριθμό 445/2012 με την οποία ακυρώθηκε οικοδομική άδεια σε οικισμό της περιοχής , με το παραπάνω σκεπτικό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών αγοροπωλησιών και την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην έκδοση οικοδομικών αδειών και φυσικά αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στις επενδύσεις της περιοχής του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής.

Η λύση υπήρχε και ήτανε μονόδρομος σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα πολεοδόμο και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας Κώστα Χαλέβα ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού σε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη , όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώναν ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των , επέμενε ότι θα περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια και τίποτα δεν θα έχει γίνει αν δεν ακολουθηθούν οι υποδείξεις του.

Δυστυχώς επαληθεύτηκε και η καθυστέρηση της τετραετίας που πέρασε είναι γεγονός.

Σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια γίνεται αναφορά για χρηματοδότηση των μελετών στις οποίες θα εμπεριέχονται οι οριοθετήσεις ρεμάτων και δασών και φυσικά μετά από τέσσερα χρόνια θα βρεθούμε και πάλι να περιμένουμε την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών, που θα αποτελέσουν και την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και κατ΄ επέκταση την επενδυτική δραστηριότητα και ανάπτυξη των περιοχών.

Σε δημοσίευμα του έντυπου τοπικού τύπου και συγκεκριμένα 22-12-2019 σε ερώτηση βουλευτή Μαγνησίας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωνε ότι είχαν εξευρεθεί οι απαραίτητοι πόροι για την χρηματοδότηση των μελετών επανακαθορισμού των ορίων, δεσμεύσεις οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του αρμόδιου Υφυπουργού με τον κ. Κώστα Χαλέβα υποδείχθηκε η λύση που εφαρμόστηκε για αντίστοιχο πρόβλημα που προέκυψε του Ρέθυμνο όπου η διαδικασία επίλυσης και επανακαθορισμού των ορίων με Προεδρικό Διάταγμα διήρκησε 7 μήνες .

Φυσικά προς τεκμηρίωση του τρόπου επίλυσης που υποδείχθηκε απο τον πολεοδόμο Κώστα Χαλέβα κατατέθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτήθηκαν προς ολοκλήρωση της διαδικασίας του Ρεθύμνου.

Βέβαια ο επανακαθορισμός των ορίων των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων τόσο των προϋφισταμένων του 1923 όσο και των οικισμών πριν το 1983 αποτελεί πανελλαδικό πρόβλημα και δυστυχώς βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια χιονοστιβάδα που θα παρασύρει όλους τους οικισμούς της Ελλάδας και θα αποτελέσει κώλυμα στην ανάπτυξη αυτών των περιοχών .

Για το μέγεθος του υφισταμένου προβλήματος ο πολεοδόμος Κώστας Χαλέβας και μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος προκειμένου να γίνει αντίστοιχη παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργείο .

Κλείνοντας ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος ελεγκτής δόμησης και ταυτόχρονα εξωδικαστικός διαμεσολαβητής κάλεσε όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, ξεμπλοκάροντας, τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας τους .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει