Καθηγητής Γουργουλιάνης: “Οι εμβολιασμοί ευτυχώς αυξάνονται τις τελευταίες μέρες και δυστυχώς οι θάνατοι”

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ήπια φωνή μέσα στις κραυγές και της ιαχές της πανδημίας, ο επιστήμονας που εύστοχα παρεμβαίνει και “βάζει τα πράγματα στη θέση τους”.

Με μια προσωπική του ανάρτηση σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης συσχετίζει τη διαχρονική έλλειψη αξιοπιστίας των Ελλήνων στα στατιστικά δεδομένα, με αποκορύφωση τον καιρό της οικονομικής κρίσης το 2010 και τον καιρό της πανδημίας.

Ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει: “Η διαχρονική έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων (Greek statistics) που έδινε η Ελλάδα για τα δημοσιονομικά της μεγέθη, ήταν καθοριστική σε ό,τι αφορά τη χρεωκοπία της χώρας το 2010, καθώς και την δυσκολία να βγει από την οικονομική κρίση. Ας επιστρέψουμε στην πρόσφατη πανδημία και στις αποχρώσεις του σκούρου χρώματος στους τέσσερεις χάρτες της Ευρώπης που ακολουθούν. Ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ελέγχων και ισορροπιών, ασαφή στοιχεία και χαλαρότητα και ελλιπή συντονισμό των θεσμών”, περιέγραφε η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την οικονομία μας στις αρχές του 2010. Η αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων εκείνης της εποχής συνετέλεσε στη δημιουργία του ελλείματος κοινωνικής συναίνεσης.

Η πατρίδα μας, στο επάνω μέρος της εικόνας, με το πολύ σκούρο χρώμα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών, σε σχέση με τον πληθυσμό της, σε αριθμό διαγνωστικών τεστ και στην αυστηρότητα των μέτρων που λαμβάνει. Στο κάτω μέρος της εικόνας φαίνεται να υστερούμε λίγο στους εμβολιασμούς, αλλά να έχουμε αρκετά περισσότερους θανάτους από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Αλήθεια πόσα rapid ή self τεστ γίνονται από ειδικούς ή σωστά εκπαιδευμένους και πόσα τελικά επιβεβαιώνονται; Πόσα είναι τα ψευδώς θετικά ή τα ψευδώς αρνητικά;

Πόσοι τελικά είναι οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί;

Είναι τελικά ασφαλής η εκτίμηση του ποσοστού θετικότητας των τεστ;

Πιστεύετε ότι όλοι μας εφαρμόζουμε τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώνονται ή είναι επαρκής ο έλεγχος της τήρησης τους;

Απέναντι από αυτές τις επιφυλάξεις υπάρχουν τα αντικειμενικά δεδομένα όπως είναι οι εμβολιασμοί που ευτυχώς αυξάνονται τις τελευταίες μέρες και δυστυχώς οι θάνατοι”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει