Κινητοποίηση κατά της καύσης απορριμμάτων με συμμετοχή πλειάδας φορέων

Διαβάστε την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Καλούμε όλους τους Βολιώτες και τις Βολιώτισσες, τους φορείς και τα σωματεία της πόλης, που συνειδητοποιούν τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή τους, που θέλουν να σταματήσει η μετατροπή του Βόλου και της περιοχής μας σε θάλαμο τοξικών αερίων, σε κινητοποίηση, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7:30μμ. στην παραλία του Βόλου. Να δώσουν αγωνιστική μαχητική συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην πόλη ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.

Η μετατροπή του Βόλου σε αποτεφρωτήρα με την καρκινογόνα καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται με την κατασκευή μονάδας παραγωγής του “εναλλακτικού” καυσίμου από αποξηραμένα σκουπίδια, το SRF, στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Για το έγκλημα αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), που έχουν αδειοδοτήσει τη μεταφορά χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από το λιμάνι της ΑΓΕΤ για καύση στη τσιμεντοβιομηχανία. Ευθύνες έχουν και η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας που «έχουν βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους» σ’ αυτές τις εξελίξεις, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού στη Μαγνησία.

Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους δώσουμε τη μία

Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας, ύστερα από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων. Αντιστεκόμαστε στις επενδύσεις που σκοτώνουν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Η “πράσινη ανάπτυξη” τους δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του. Αφορά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, που επεκτείνουν τις κερδοφόρες δραστηριότητές τους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αποδεικνύεται για άλλη μιά φορά ότι κέρδη και καθαρό περιβάλλον δεν πάνε μαζί.

Απαιτούμε:

· Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ.

· Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και τη καύση των σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ ΚΟΚ.

· Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία της κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.

· Άμεσα να προωθηθούν η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η αερόβια κομποστοποίηση.

Εκ μέρους των σωματείων που πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής μας, το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σύλλογο Προσωπικού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας “Μήτσος Παπαρήγας” και τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Μαγνησίας είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση. Ήδη έχουν πάρει αποφάσεις και καλούν στη συγκέντρωση στην παραλία, μέχρι τώρα 28 φορείς και σωματεία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συσπείρωση, που θα μεγαλώσει και τις επόμενες μέρες. Αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους σχεδιασμούς της εταιρείας, των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και του Δήμου που δεν διστάζουν να πνίξουν μια ολόκληρη πόλη σε τοξικά και θανατηφόρα αέρια για τα κέρδη ενός ομίλου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αρκετοί Βολιώτες και Βολιώτισσες μπορεί να σκέφτονται την πανδημία. Η συγκέντρωσή μας θα γίνει τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και τις απαραίτητες αποστάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην πανδημία να μας οδηγήσει σε κλειστά στόματα. Είτε πρόκειται για την ΑΓΕΤ, που χρειάζεται να βγούμε στο δρόμο, μιας και το έγκλημα συνεχίζεται και προχωρά παραπέρα με την πρόθεση για την κατασκευή του εργοστασίου SRF. Είτε πρόκειται για το δικαίωμά μας στη δουλειά, στη διασφάλιση του εισοδήματος, στην υγεία. Η εκμετάλλευση της πανδημίας και της κρίσης που βιώνουμε, ώστε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, να αποδεχτούμε πάλι να πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και ο λαός τα σπασμένα, όπως μας ζητάνε να πληρώσουμε με την υγεία και τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας τα κέρδη της τσιμεντοβιομηχανίας, όλα αυτά δεν πρέπει να περάσουν. Εμείς λέμε ότι δεν θα μείνουμε με το στόμα κλειστό. Ξέρουμε ότι τα σωματεία έχουν λοιδορηθεί, έχει διαστρεβλωθεί η ιδέα της οργανωμένης πάλης. Η αλήθεια είναι όμως ότι η δύναμή μας είναι η οργάνωση και η πάλη, το μαζικό κίνημα, τα σωματεία, οι φορείς του λαού. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Αυτό το κάλεσμα απευθύνουμε σε όλους τους Βολιώτες και τις Βολιώτισσες.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση, δίνοντας μια πολύμορφη νότα στη διαμαρτυρία. Τον Νίκο τον Μεριαλή που θα παίξει με τον Ιάσονα τον Τουφεξή. Καθώς και το χοευτικό με την καθηγήτρια χορού Πένυ Στεργίου. Μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν κ’ άλλες συμμετοχές καλλιτεχνών.

Το σύνολο των σωματείων και φορέων που συμμετέχουν μέχρι τωρα:

1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΧΙΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

3. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Μ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»

4. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε.(ΤΕΒΕ-ΤΣΑ) ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε – ΤΑΕ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ/ΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑΜΒ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΒΟΛΟΥ «ΙΑΣΩΝ»
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΈΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ – ΣΟΥΡΠΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΚΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει