Κοινό μέτωπο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ με ψήφισμα που εξέδωσαν κατά το 2ο κοινό συνέδριο των Ενώσεων

Κ. Αγοραστός: Έχοντας ισχυρή εντολή από το σημερινό συνέδριο, αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει πράξη η πραγματική μεταρρύθμιση στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης

Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση σήμερα ενωμένη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στη Κυβέρνηση ότι δε θα επιτρέψει το χάος και την ακυβερνησία στους δήμους και στη χώρα»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Κοινού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ με την έκδοση κοινού ψηφίσματος το οποίο και επισυνάπτεται.

Η Αυτοδιοίκηση σ’ ενιαίο μέτωπο αποφάσισε ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών δε μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση και καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας.

Οι Πρόεδροι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ κ.κ. Κ. Αγοραστός και Γ. Πατούλης κάλεσαν την Κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να μην επιλέξει την πόλωση και τη ρήξη πλήττοντας το θεσμό.

 

Κ. Αγοραστός

«Η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση για περισσότερες δουλειές, μικρότερους φόρους, μεγαλύτερο εισόδημα», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας .στο 2ο συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ.

«Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που θα αμβλύνει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση για την Ελλάδα της νέας εποχής», τόνισε και συνέχισε:

«Οι πολίτες σήμερα αξιώνουν: νέες λύσεις, όχι καινούργια προβλήματα. Σταθερότητα και ασφάλεια, όχι ακυβερνησία και ανασφάλεια. Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όχι καθυστερήσεις και κωλυσιεργία.

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών όχι μόνο δεν εγγυάται νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα αλλά, αντίθετα, φέρνει καινούργια προβλήματα ακόμη κι εκεί που εφαρμόζονται δοκιμασμένες λύσεις», κατέστησε σαφές και διερωτήθη:

«Μπορεί να είναι βάση διαλόγου ένα Σχέδιο Νόμου στο οποίο δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, καμιά αναφορά στα νησιά μας, ενώ ακόμη και η λέξη «Περιφέρεια» αναφέρεται ελάχιστες φορές;»

Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «το Σχέδιο Νόμου φοβικό, άτολμο και άχρωμο κείμενο, ένα βαθύτατα συντηρητικό κείμενο γραμμένο από μια κρατική γραφειοκρατία που αγωνιά να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της και από μια κομματική γραφειοκρατία που αγωνιά να βρει νέους ρόλους, καινούργια αξιώματα και διατήρηση των ανθρώπων της στα κέντρα εξουσίας».

«Δεν φέρνετε την άδολη αλλά τη δόλια αναλογική»

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπογράμμισε απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη: «Δεν φέρνετε την απλή και άδολη αναλογική αλλά την πολύπλοκη, τη δόλια αναλογική.

Οι απόψεις μας και ιδίως οι δικές μου για το εκλογικό σύστημα, είναι γνωστές. Σας ακούω, όμως, να μιλάτε διαρκώς για την απλή αναλογική και πραγματικά έχει γεννηθεί στο μυαλό μου η απορία:

Αφού είσαστε υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής, τι τον θέλετε τον β’ γύρο; Τι χρειάζεται η ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής;

Διότι, η πρώτη Κυριακή είναι άδολη, η δεύτερη είναι δόλια…

Διότι, άλλο η συνεργασία στο φως κι άλλο η συναλλαγή στο σκοτάδι…

Διότι άλλο η συνεργασία σε προγραμματικό πλαίσιο κι άλλο η συναλλαγή με ανταλλάγματα…

Άλλο η δημοκρατική λειτουργία με συναίνεση και συνεργασία κι άλλο η πλειοψηφία να καθίσταται όμηρος της μειοψηφίας…

Μία Κυριακή λοιπόν. Με βάση το ποσοστό κάθε συνδυασμού στον α’ γύρο, θα κατανέμονται οι έδρες στο Συμβούλιο και ο πρώτος θα εκλέγεται Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος αντίστοιχα.

Άλλωστε και εσείς ο ίδιος μήπως είστε υπουργός β’ Κυριακής; Μήπως ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός β’ γύρου;

Θέλετε, λοιπόν, να πείσετε την κοινωνία για τις αγνές προθέσεις σας;

Φέρτε μια τέτοια ρύθμιση και εμείς  -παρ’ όλες τις ενστάσεις μας για τι θα επιφέρει-  να τη συζητήσουμε».

 

Γ. Πατούλης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση με ενότητα και σύμπνοια θα εργαστεί μεθοδικά προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση των δήμων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων σήμερα είπε ένα ηχηρό «ΌΧΙ» στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Με αποφάσεις τους η πλειονότητα των Δημοτικών Συμβουλίων και των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ τάσσονται υπέρ της απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου. Οι αποφάσεις αυτές θα επιδοθούν την ερχόμενη Τετάρτη στον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε πως «αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας πως «αν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παραλύσουν οι Δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες».  «Εμείς δεν θέλουμε να χάσει κανένας.

Θέλουμε να κερδίσει η Ελλάδα. Επιμένουμε να ζητούμε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, όχι βέβαια στη βάση του απαράδεκτου κειμένου που μας δόθηκε, αλλά στη βάση των δικών απόψεων», ανέφερε.

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής κα Μ. Θελερίτη, εκ μέρους της ΝΔ ο γραμματέας της ΠΕ κ. Ελ. Αυγενάκης, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής η βουλευτής κα Π. Χριστοφιλοπούλου, εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής κ. Ν. Καραθανασόπουλος, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Γιάννης Μοίρας . Παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θηβαίος και Θ. Μεγαλοοικονόμου, οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κεραμέως, Θ. Φορτσάκης και Γ. Γιακουμάτος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ.Θεοχάρης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και  πλήθος αιρετών του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

 

Ψήφισμα 2ου Κοινού Συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ

1. Το δεύτερο Έκτακτο Κοινό Συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ, καλεί την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας,  σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.

2. Η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση είναι το αποτελεσματικό εργαλείο που θα οδηγήσει την πατρίδα μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση για περισσότερες δουλειές, μικρότερους φόρους, μεγαλύτερο εισόδημα.

Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που θα αμβλύνει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση της νέας εποχής.

3. Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά

  • το σκέλος των αρμοδιοτήτων,
  • των πόρων,
  • της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,
  • την πάταξη της γραφειοκρατίας,
  • των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων,
  • καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

4. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης , να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, την τοπική δημοκρατία και την κοινωνία.

5. Εξουσιοδοτεί τα Διοικητικά Συμβούλια ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει