Κοινοβουλευτική παρέμβαση Μακρή για τα προβλήματα των οδοντιάτρων

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή συνεχίζει να στηρίζει τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, αυτή τη φορά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του κατά την επιστροφή τους στην κανονικότητα, μετά την υγειονομική κρίση. Η κ. Μακρή, που στο παρελθόν έχει διατελέσει Υφυπουργός Υγείας, επιχειρεί, τώρα, με κοινοβουλευτική της αναφορά, που κατέθεσε στις 21 Μαΐου, μετά από τη σχετική ορθή επανάληψη επιστολής του Οδοντιατρικού Συλλόγου, προς τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Επενδύσεων και Ανάπτυξης, να επιτύχει τη λήψη δέσμης μέτρων για τη διευκόλυνση του σοβαρού και δύσκολου έργου των οδοντιάτρων.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οι οδοντίατροι ακολούθησαν ευλαβικά τις συστάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και τις οδηγίες τήρησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας του ΕΟΔΥ αφού το επάγγελμά τους κατατάσσονταν μέσα στα τρία πιο επικίνδυνα επαγγέλματα αναφορικά με τη μετάδοση του ιού μέσω του αερολύματος και, για τον λόγο αυτό, ανέστειλαν όλες τις τακτικές καθημερινές τους εργασίες πλην της εξυπηρέτησης των εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών και, μόνο, με χρήση μάσκας FFP2 ή FFP3, γυαλιών, προσωπίδων και αδιάβροχων ή nylon ποδιών μιας χρήσης.

Δυστυχώς, η μεγάλη έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στην ελληνική αγορά, ανάγκασε τα περισσότερα ιατρεία να παραμείνουν κλειστά και, συνεπώς, ο κλάδος ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στα μέτρα οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προϋποθέσεις για την προστασία των ασθενών είναι, πλέον, αυξημένες αφού ανεβάζουν το κόστος θεραπείας και, ταυτόχρονα,   μειώνεται ο αριθμός περιστατικών που μπορεί ένα ιατρείο να δεχθεί με ορθό πρωτόκολλο, ενώ, παράλληλα, υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις για τη συντήρηση των οδοντιατρικών μηχανημάτων και εν γένει για τη λειτουργία ενός οδοντιατρείου, οι οδοντίατροι ζητούν:

τον έλεγχο των τιμών των μέσων ατομικής τους προστασίας καθώς υπάρχει τάση αισχροκέρδειας σε αυτά,
τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%  σε όλα τα είδη αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στα οδοντιατρεία και
την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση και ανανέωση των οδοντιατρείων τους τόσο με τη στελέχωσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τεχνικό εξοπλισμό.

Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη όχι μόνο τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εύρυθμη λειτουργία και την οικονομική επιβίωση των οδοντιάτρων, αλλά κυρίως, τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τους στην αλυσίδα της δημόσιας υγείας αφού η προστασία της στοματικής υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική υγεία του ατόμου και  σχετίζεται με το διαβήτη, το Αλτσχάιμερ, την προωρότητα, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και άλλα νοσήματα, στηρίζει, αδιάλειπτα και με σθένος, τα εύλογα αιτήματά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει